LightZone nije tipičan freeware alat za obradu fotografija za početnike. Za razliku od Picasse, Aurore i sličnih rješenja, ovdje nećete naći par magičnih dugmadi koja će riješiti sve vaše probleme na fotografiji, poput popravljanja kontrasta, pojačavanja izraženosti boja, uklanjanja crvenih očiju, kurjih očiju ili šuma na slici. Zapravo, ako ste početnik, moguće je i da će vas količina opcija i njihova kompleksnost isprva zastrašiti. Srećom, tu je izvanredan help sistem kao i veliki user community na web stranici autora, kojeg se isplati posjetiti i upoznati se sa softverom, jer jednom kada ovladate složenim opcijama, rezultati koje ćete moći postići biti će daleko bolji od jedan-klik-solucija koje nudi freeware konkurencija.

LightZone bi se prije mogao svrstati u kategoriju sa profesionalnim fotografskim alatima poput Adobe Lightrooma ili Apple Aperturea. Kao i navedeni alati, njegova glavna namjena je profesionalna obrada velikog broja RAW ili JPEG fotografija u kratkom vremenu uz sve napredne postavke za izvlačenje što više detalja iz sirovih datoteka. Sličnosti u interfejsu i pristupu obradi, također, znače da će se korisnici Lightrooma i Aperturea u vrlo kratkom roku osjećati kao kod kuće i bez problema baratati svim naprednim opcijama. Donedavno, Lightzone je bio i tu negdje u susjedstvu sa Lightroomom i Apertureom što se cijena tiče. Cijena verzije 3.9 kretala se oko 200 KM. Kao što je to i u podnaslovu već rečeno, od verzije 4.0 LightZone je postao freeware alat, što je sigurno potez koji će privući brojne korisnike. 

Organizacija i ustrojstvo

Lightzone se sastoji od dva glavna modula - Browse za organizaciju fotki i Edit za obradu. Browse modul omogućava razvrstavanje fotografija po različitim kriterijima prije obrade, ocjenjivanje, mijenjanje rotacije, te izmjene metadata podataka. Iz ovog modula je moguće direktno primijeniti bilo koji od već gotovih stilova (styles), poslati fotku na štampanje ili je eksportovati. Nažalost, opcija eksportovanja ne nudi ništa osim JPEG i TIFF formata, što je izuzetno siromašan odabir.

Edit modul se fokusira na obradu trenutno odabrane fotografije, koja zauzima centralno mjesto na interfejsu. Manje iskusni korisnici mogu odabrati neki od brojnih stilova koji se nalaze na lijevoj traci, a koji su ustvari sačinjeni od niza već unaprijed definisanih postavki, koje se mogu doštimavati i nakon primjene stila. Napredni korisnici mogu stvoriti i svoje vlastite stilove kako bi ih primjenjivali na većem broju fotografija. S desne strane je glavni dio i srž ovog programa – traka sa alatima. Koristimo je tako što odaberemo bilo koju od 12 opcija za podešavanje (prikazanih ikonicama), nakon čega se u traku ubacuje prozorčić sa detaljnijim postavkama odabrane opcije. Pa tako imamo ZoneMapper (slično Curves opciji u Photoshopu), Relight (kontrola svijetla i sjenke), Sharpen i Gaussian Blur (izoštravanje i zamućivanje), Hue/Saturation, Color Balance i White Balance (manipulacija bojama), Black and White (konverzija kolor fotografija u crno-bijele), Noise Reduction (uklanjanje šuma), te Clone, Spot i Red Eyes (manipulacija detaljima). Sve navedene opcije, osem zadnje tri nabrojane, mogu se primijeniti globalno na cijelu fotografiju, ali se isto tako mogu ograničiti i samo na određeno područje, koje definišemo crtajući “masku” na dijelu slike na kojem želimo da promjene budu vidljive.

1/1

 

Isprobati ili ne?

Obzirom na jednostavnost interfejsa, brzinu kojom početnici mogu ovladati alatom, te činjenicu da je besplatan, LightZone je definitivno softver kojem biste trebali pružiti šansu ako želite izvući više iz fotografija. Jedini preduslov je da se registrujete na web stranici LightZone Project, te da sačekate da vas administrator ručno uvrsti u korisnike (opcija koja je uvedena zbog navodno velikog broja botova koji napadaju stranicu autora i ilegalno skidaju softver), što se obično obavlja samo radnim danima, nakon čega ćete moći skinuti LightZone za sve postojeće desktop operativne sisteme.

http://www.lightzoneproject.org

 

 

Besplatno

PLUS
Besplatna osnovna verzija, lagano za naučiti, profesionalne mogućnosti obrade

MINUS
Eksport moguć samo u TIFF i JPEG, ne postoje opcije kreiranja galerija ili automatskih web stranica kao u Lightroomu

SPECIFIKACIJE:
Minimalno: MS Windows, Mac, Linux; Dual Core CPU; 2 GB RAM