Prva verzija Winampa (0.20a) lansirana je daleke 1997. godine od strane dvojice prijatelja i saradnika, Justina Frankela i Dmitryja Boldyreva. Nakon toga, Winamp u kratkom roku postaje jedan od najviše downloadanih programa za Windows, da bi njegova, najvjerovatnije zadnja verzija, izašla dvadesetog novembra ove godine.

Kada ovaj tekst bude objavljen, zvanično će biti ugašen razvoj jednog od najvoljenijih i najprepoznatljivijih media playera na svijetu. Životnu liniju zauvijek će mu prekinuti AOL 20. decembra ove godine, tako da ga više nećemo moći skinuti sa zvaničnih sajtova. Šmrc! Nimalo dobra vijest za nostalgičare među nama. Na svu sreću, oni koji to ne žele, zasad se uopšte ne moraju odreći Winampa pošto je riječ o primarno offline programu.

Dakle, ako ne želite isprobati nijedan drugi player nego ostati vjerni popularnom plavcu, dovoljno je da skinete i sačuvate kopiju installera na sigurnom, mada pretpostavljamo da neće u skorije vrijeme nestati sa alternativnih Internet lokacija. Međutim, nije isključeno da će u budućnosti korisnici Winampa izvisiti zbog moguće nekompatibilnosti njegove posljednje verzije sa budućim verzijama Windowsa, pa vam zato, u slučaju nužde (ili želje) za svaki slučaj predstavljamo pet potencijalnih zamjena za njega. 

AIMP

Ako ste voljeli Winamp zbog njegove jednostavnosti, onda ćete zavoljeti i AIMP iz istog razloga. Nova verzija ovog playera (v3.55) puštena je u opticaj u novembru ove godine i između ostalog, donijela je mogućnost dodavanja playlisti u bookmarkse i anticlipping, zvučne performanse su unaprijeđene, a program generalno podržava 30 audio formata i 32-bitno procesiranje zvuka.

I to je samo dio onoga što imate u AIMP-u. Također, tu je podrška za pluginove i skinove, sa tim da među ovim drugim ima za svakoga ponešto. Skinovi se kreću od onih malo luđih na kojima vas stripovskim očima gleda sob, pa do retro skinova i skinova koji podsjećaju na slike za desktop. Preko Skins opcije u glavnom meniju možete izvršiti i jednostavnije kozmetičke promjene (kao što je promjena boje dugmića) čime bi trebali biti zadovoljni oni malo sitničaviji korisnici.
Jednostavniji player teško da možete naći: veliki znak plus je za dodavanje pjesama, minus za uklanjanje, equalizer vam se odmah po pokretanju pojavi sa strane, dok su glavni meni i vizualizacije na uobičajenim mjestima – u vrhu playera.

http://www.aimp.ru

Audacious

Jedna od najboljih karakteristika Audaciousa jeste nisko zauzeće sistemskih resursa, a nije naodmet i jednostavan drag and drop princip kojim korisnici brzinski prebacuju foldere i pojedinačne muzičke fajlove gdje požele. Ovaj open source player zaista dobro dođe onima koji bi da malo eksperimentišu sa LADSPA (Linux Audio Developer’s Simple Plugin API) efektima, pošto sadrži i tu mogućnost. Radi na Linuxu, na BSD operativnim sistemima i Windowsu, s tim da treba spomenuti da je dizajniran za primjenu na POSIX kompatibilnim sistemima (kao što je Linux), tako da je njegova podrška za Windows ograničena. I njegova, u trenutku pisanja teksta, najnovija verzija (3.4.2) izašla je u novembru ove godine, tako da ga nije zgoreg bar isprobati. Ko zna? Možda vam se stvarno svidi, pa ga odlučite koristiti svakodnevno.

1/1

 

Međutim, oni koji su navikli na malo privlačnije playere mogli bi ostati zatečeni sirovom jednostavnošću Audaciousovog interfejsa, uprkos tome što se u njemu kriju gotovo sve potrebne opcije, od crossfading efekata, preko mogućnosti ripovanja CD-ova u WAV, MP3, OGG i FLAC formate, pa do normalizacije pjesama i anticlippinga. Ako ne želite da vam išta odvlači pažnju pri slušanju muzike, evo nečega što biste trebali isprobati. Osim defaultnog GTK interfejsa, imate i mogućnost korištenja klasičnog Winamp interfejsa, mada on izgleda još primitivnije.

http://audacious-media-player.org

MediaMonkey

Jedna od najvećih prednosti Media Monkeya jeste ta što podržava skoro sve audio formate, uključujući FLAC i OGG. Podržava i pluginove i skinove, automatsku pretragu muzičkih fajlova, sadrži konverter audio formata, sinhronizaciju za iPod i druge MP3 playere, ripovanje CD-ova, automatsku korekciju jačine zvuka i još mnogo, mnogo toga.

Pregledan je koliko i Winamp, sa dovoljno zanimljivim interfejsom da ga poželite malo bolje istražiti. Pogodan je i za ozbiljne kolekcionare muzike koji za svaku pojedinu pjesmu žele napraviti vlastite zabilješke u vidu toga ko je kompozitor, ko je napisao tekst pjesme i slično. Da biste to uradili dovoljno je da u traci sa menijima u vrhu interfejsa izaberete View, zatim Properties i tu prema vlastitim željama dopunite svoju muzičku biblioteku.

Media Monkey vam dopušta upravljanje filmskom i muzičkom kolekcijom od čak 100 hiljada audio i video fajlova i playlista bez usporavanja, te, naravno, automatsko identificiranje pjesama o kojima vam možda nedostaje informacija preko muzičkih sajtova poput AllMusica. Pored nabrojanog, Monkey nudi i dijeljenje multimedijskih fajlova sa televizijskim uređajima i Blu-ray playerima. Nije loše za jednu zamjenu.

http://www.mediamonkey.com

MusicBee

Pored toga što nudi jednostavno organizovanje muzičke biblioteke, tagovanje i konekciju na Internet kao i Music Monkey, MusicBee nudi i lijepe vizualizacije, pametne prelaze između pjesama, slušanje muzike bez prekida sa kvalitetnom implementacijom Gapless Playbacka, ekvilajzer sa deset ili petnaest polugica (zavisno od toga koliko vam treba), te DSP efekte. I sve to uz podršku za WASAPI i ASIO, a za mirno tonjenje u san imate i mogućnost podešavanja automatskog gašenja računara (ista opcija je prisutna i u AIMP-u). Među ugrađenim dodacima nalazi se i napredni editor tagova, zajedno sa podrškom za automatsko kreiranje playlisti prema definisanim pravilima, te skidanje online informacija o izvođaču ili grupi koju trenutno slušate.

Proces instalacije MusicBeea puno je brži i jednostavniji nego što je to slučaj sa Media Monkeyem, samim tim jer vam u MusicBeeu dodatno olakšaju posao time što i prije nego što išta pokrenete, dobijete ponudu da vam se automatski u njega prenese sva vaša muzika – na vama je samo da izaberete foldere. Odlična stvar za one malo ljenije među nama.

http://getmusicbee.com

Winyl

I na kraju, da opet spomenemo Winyl o kojem smo već pisali u jednom od zadnjih brojeva INFO magazina. Zato ćemo nabrojati samo njegove osnovne karakteristike, a za više informacija pročitajte recenziju programa na našem web sajtu, ako već niste. Dakle, glavne karakteristike ovog playera koje bi ga mogle preporučiti kao možda i najdostojniju zamjenu za Winamp su sljedeće: malo zauzeće sistemskih resursa, lepršav, zabavan i jednostavan interfejs, liste najpopularnijih svjetskih radio-stanica, importovanje M3U, PLS, XSPF i ASX playlisti i još mnogo toga. Mana mu je to što nema DSP dodataka i nema mogućnost eksportovanja listi. Uprkos tome, korisnici koji cijene ljepotu jednostavnosti znat će prepoznati vrijednosti koje dolaze sa Winylom. Najnovija verzija izašla je u februaru ove godine, ali nekih velikih izmjena nije bilo.

http://vinylsoft.com