I dok se brojni programi za konvertovanje videa iz jednog u drugi format fokusiraju na podršku za što veći broj formata, HandBrake se reklamira kao alat za konverziju videa iz skoro bilo kojeg formata u neki "moderniji i široko podržan format". Pri tome, kreatori HandBrakea su pod "modernim i široko podržanim" formatima podrazumijevali MP4 i MKV formate, a njihov program će vam prilikom konverzije ponuditi i još nekoliko korisnih opcija. No, krenimo nekim redom.

Nakon što HandBrake downloadujete sa zvanične stranice (gdje ćete ga pronaći u verziji 0.9.9, potpuno besplatno i u verzijama za Windows XP i novije Microsoftove operativne sisteme, ali i za Mac OS X i Ubuntu Linux), uslijediće i brza instalacija koja vam neće zagaditi kompjuter sa kojekakvim third party smećem.

Interfejs programa je jednostavan i očigledno je kako se njegovi kreatori nisu razbacivali nikakvim ekstravagancijama koje bi vas samo zbunile – u vrhu prozora ćete pronaći jednu traku sa osnovnim opcijama (za dodavanje videa koji želite konvertovati, aktiviranje samog procesa konverzije, Preview, Activity Log i sl. sitnice), dok je ostatak interfejsa rezervisan za sve ostale opcije. A među njima ćete pronaći i nekoliko filtera (Decomb, Deinterlace, Denoise i sl.), opcije za ubacivanje titlova, kreiranje poglavlja, podešavanje kvalitete zvuka i slike (uključujući tu, između ostalog, audio bitrate, te cropping i rezoluciju slike), kao i nekoliko opcija za podešavanje kvalitete samog videa.

1/1

Tako se prilikom konverzije možete opredijeliti za jedan od nekoliko podržanih codeca (tu su H.264, MPEG-4 i MPEG-2), podesiti bitrate, optimizovati izlazni video, kao i odabrati framerate, uz opcije da zadržite identičan framerate kao i u originalnom fajlu, da ga zaključate na određenu cifru ili da ga ostavite otključanog.

Pored svega toga, HandBrake nudi i nekoliko preseta koji bi vam mogli biti od koristi ukoliko određeni video želite konvertovati i prilagoditi gledanju na nekom od mobilnih uređaja – podržani su iPod i iPod Touch, iPhone, iPad, AppleTV, Android i Android tableti.

Pa, ukoliko vam ovih dana zatreba program sa kojim ćete određeni video konvertovati u MKV ili MP4 fajl, a ne želite se zamarati sa raznoraznim online konverterima sumnjive kvalitete i pozadine, niti se mučiti sa komplikovanijim softverom koji pored konverzije videa nudi i brojne opcije koje vam ne trebaju, svakako bacite pogled na HandBrake.

https://handbrake.fr/