Kažu da se najjači otrov čuva u malim bočicama. Xarin Photo & Graphic Designer je već duže vrijeme relativno jeftina, nekomplikovana i memorijski nezahtjevna alternativa etabliranim profesionalnim programima za grafički dizajn i obradu fotografija. Krivulja učenja P&GD-a je izuzetno blaga ne samo zbog intuitivnih i logično razmještenih alata, nego i zbog sjajne dokumentacije koju je Xara pripremila za nove korisnike.

Prije svega, da pojasnimo ono najosnovnije – ovaj program je prvenstveno namijenjen grafičkim dizajnerima skromnih želja i onima kojima su potrebne razne mogućnosti korigovanja fotografija, od ispravljanja perspektive, preko primjene različitih 3D efekata i kreiranja panorama, pa do otrovno lažnog HDR-a. Pored toga, tu su prosti alati za WYSIWYG izradu web sajtova bez kodiranja, mogućnost editovanja vektorske grafike, alati za pripremu za štampu... Ako vam se čini da program ima određenih problema sa identitetom, dobro vam se čini. Uprkos web dizajnerskim mogućnostima, Xara za tu svrhu nudi daleko potpuniji Web Designer program, čiju recenziju možete pročitati ovdje, dok se sve mogućnosti Photo & Graphic Designera, Web Designera i još par šaka dodatnih nalazi u Designer Pro X-u. Jah.Glavni novitet u novoj verziji je integrisani Photolooks 2 plugin, namijenjen naprednom podešavanju osvjetljenja na fotografijama. Ova skupina zabavnih filtera inače dolazi u sastavu Magic Bullet Looksa, koji košta 400 dolara i dostupan je isključivo u vidu plugina za Photoshop, pa je stoga očigledno koja je prednost uključivanja dotičnog u mnogo jeftiniju Xaru. Što se tiče Photolooksovih mogućnosti, o kvaliteti ovog plugina je bespredmetno govoriti, jer pored stotinjak predefinisanih koloritskih, svjetlosnih i šljaštećih efekata nudi i strašno veliku fleksibilnost pri stvaranju vlastitih, što znači da njegove opcije nećete nikada iscrpiti. Imate slobodu štimanja svih mogućih i nemogućih aspekata osvjetljenja na sceni, zajedno sa hrpom pratećih parametara poput mekoće, odsjaja, ekspozicije, radijusa i intenziteta, kao da koristite neki vrlo napredan fotoaparat. Efekte na nedestruktivan način redate u za to predviđenu liniju, gdje ih možete premještati i isključivati po želji, uz trenutne rezultate na fotografiji. Praktično se radi o odvojenom programu unutar Xare! To potvrđuje i antipiratska mjera u vidu potrebe da Photolooks skinete odvojeno nakon kupovine Photo & Graphic Designera, preko Help/Download Content Installer menija.

Druga dva bitna noviteta nisu ništa manje zabavna. Kao prvo, tu su novi alati za posvjetljavanje sjenki i potamnjivanje presvijetlih dijelova fotografije, a da pri tome generalna svjetlina slike ostane ista. Na taj način možete lako spasiti fotografije snimljene s lošim postavkama na fotoaparatu, na kojima se ne vide određeni detalji, bilo zbog toga što su u sjeni ili zbog toga što su na presvijetlim područjima. Program će sam automatski uspješno prepoznati sporne dijelove slike, a do ovih opcija, koje se zovu Shadows i Highlights Brightness, doći ćete klikom na dugme "Enhance Photos" u traci s alatima na lijevoj strani interfejsa.

Kao drugo, zgodna nova mogućnost do koje dolazite klikom na dugme "Select colours to enhance" omogućuje vam da određenu boju na slici instantno zamijenite drugom (pomoću Set Photo Hue opcije, ako vam ne bude odmah jasno kako da to uradite). Pri tome možete odrediti i toleranciju pri selektovanju boje, kao i mekoću ivica područja sa zamijenjenom bojom. U kombinaciji sa hrpom kvalitetnih filtera dostupnih preko Live Effect menija (krzno, slikarski, Lomo i 60-ak drugih), to čini Photo & Graphic Designer vrlo zabavnom stvarčicom.

1/1

Jedini problem je to što se primjenjivanje nekih od ovih efekata vuče kao gladni puž u pustinji, budući da program nema podršku za višejezgrene procesore i 64-bitne sisteme. Da, dobro ste pročitali, uprkos tome što se hvali da Photo & Graphic Designer 10 krasi nisko memorijsko zauzeće, Xara je odlučila podršku za višejezgrene procesore rezervisati za Designer Pro i time poništiti sve pozitivne efekte nezahtjevnosti P&GD-a. Mislim, ipak ovo nije besplatan program! Ovome možete dodati i proširenu verziju alata za kreiranje panorama, kao i neke od naprednijih opcija za pripremu za štampu.

Kako god, do ove verzije bili smo spremni foto-editorske mogućnosti Photo & Graphic Designera nazvati primitivnim, ali ovaj put to je daleko od istine. Samo integrisani Photolooks vrijedi novca, a uz ostale novitete, kao i davno implementirane alate poput solidnog automatskog uklanjanja neželjenih objekata na slici (npr. odbačene riblje konzerve iz šumskog krajolika), program konačno možemo proglasiti korisnim. Probnu verziju možete pronaći na zvaničnom sajtu, a ako želite isprobati Photolooks (koji se ne isporučuje uz Xarin trial), morate to uraditi preko demoa za Photoshop.

http://www.xara.com/us/photo-graphic-designer/

Ocjena: 4

Cijena: 90 dolara

PLUS
Photolooks i drugi noviteti, lakoća rada

MINUS
Mjestimično pretjerano ograničene opcije, podrška za 64-bitne sisteme i višejezgrene procesore zadržana za daleko skuplji Designer Pro

SPECIFIKACIJE:
Minimum: Celeron, 512MB RAM, Windows XP SP3 (napomena: Photolooks zahtijeva 2GB RAM-a i ne podršava Windows XP)
Testirano na: Athlon 64 X2 5600+, 4GB RAM