Ukoliko ste iole upoznati sa softverom za održavanje računara u tip-top formi, CCleaner je program za koji ste morali čuti. A ekipa koja stoji iza CCleanera je kreirala i Defraggler, program za defragmentaciju diskova koji nudi nešto više opcija nego defaultni Windows Disk Defragmenter – i to potpuno besplatno.

Za početak, potrebno je downloadovati program sa zvanične stranice razvojnog tima, gdje ćete pored njegove besplatne varijante pronaći i plaćenu, koja vam za 25 USD nudi i opcije optimizacije hard diskova za što brži pristup podacima i automatsku nadogradnju na najnoviju verziju.

Sama instalacija je standardna i neće vas zamarati sa raznoraznim napornim adware programima, te će vam umjesto toga ponuditi klasične opcije za kreiranje shortcut ikonica na desktopu i u Start meniju, kao i ubacivanje Defraggler menija u Windows Explorer. Također, tokom instalacije se možete opredijeliti i za aktiviranje Defragglera kao defaultnog programa za defragmentaciju diskova te tako zamijeniti Windows Disk Defragmenter.

1/1

Nakon instalacije i pokretanja Defragglera, na ekranu će vas dočekati prilično jednostavan interfejs u kojem ćete se vrlo lako snaći – u samom vrhu su prikazani diskovi i particije uz osnovne podatke, dok je najveći dio interfejsa rezervisan za vizuelni prikaz podataka na disku, kao i za dodatne informacije o obilježenom disku ili particiji. Sa druge strane, na dnu prozora su smještene tipke za analiziranje diskova i aktiviranje defragmentacije, kao i za njeno pauziranje i zaustavljanje.

Što se tiče defragmentiranja, Defraggler nudi standardne opcije za defragmentiranje i brzo defragmentiranje, ali i prilično korisnu opciju za defragmentiranje fajlova koje ste sami odabrali, što bi vam moglo uštedjeti vrijeme koje bi inače potrošili na punu defragmentaciju cijelog diska ili particije. Pri tome će vam od pomoći biti i Search opcija, koja vam omogućava da pretražujete fajlove unutar Defragglera – kako po imenu (ili dijelu imena), tako i po veličini. Tako možete, na primjer, izlistati sve fajlove veće od 500MB i onda ih defragmentirati, bez da defragmentaciju usporavate sa drugim fajlovima.

Pa, ukoliko vam prilikom defragmentacije diskova zatreba nešto više opcija nego ih nudi Windows Disk Defragmenter, svakako downloadujte i isprobajte Defraggler – brz je i jednostavan za korištenje, a nudi i nekoliko opcija koje bi vam se mogle pokazati kao izuzetno korisne.

http://www.piriform.com/DEFRAGGLER