Scrivener je program za unos i obradu velikih količina teksta koji je najmanje namijenjen pisanju, a daleko više organizaciji materijala u velikim dokumentima. Imate hrpu referenci i istraživačkog materijala? Tu je Scrivenerov Binder – meni sa izvornim materijalima, podijeljenim na logične kategorije. Pišete scenario za film? Scrivener će vam taj proces olakšati predloškom standardnog formata za holivudske scenarije – na vama je samo da upisujete sadržaj tamo gdje mu je mjesto i ne mislite na izgled dokumenta.

Ovaj program je, dakle, namijenjen svim akademskim i drugim autorima kojima je potreban alat za pisanje i organizaciju romana, drama, scenarija, eseja i naučnih radova. Stoga osim standarnog templatea za scenarije filmova, prilikom kreiranja novog projekta na raspolaganju imate i one za romane bez poglavlja, romane sastavljene iz više dijelova i poglavlja, kratke priče, motivacijsku literaturu (živa istina), kuharske recepte i ono za što je program najkorisniji: nekoliko različitih predložaka za scenarije, kao što su pozorišne predstave prema američkim i britanskim standardima, BBC drame i filmovi. Dakako, u slučaju da Scrivener naprosto želite koristiti kao obični editor teksta, tu je i Blank Document, neopterećen predefinisanim formatom stranica.  
 
Svaki od ovih tipova dokumenata sadrži za sebe specifične stranice. Naprimjer, odabirom predloška za roman ćete osim naslovnice dobiti i stranicu za informacije o autorskim pravima – sve sa profesionalno razmještenim informacijama i prikladnim fontovima. Tu je čak i sekcija za dodavanje slike na naslovnicu, u slučaju da djelo odmah želite objaviti kao elektronsku knjigu. Scrivener vam ovdje posao pokušava olakšati posebnim karticama za opis likova i lokacija na osnovu kojih ćete graditi radnju, a koje možete pronaći u Binderu. Novu karticu za likove ćete dobiti preko Project/New From Template/Character Sketch opcije, gdje onda na za to predviđena mjesta možete unijeti fizički opis lika, njegovo zanimanje, navike, ličnost, ulogu u priči i slično. U svakom slučaju, riječ je o dobrom podsjetniku koji može pomoći pri razbijanju kreativne blokade.

1/1

Isto tako, naučni radovi će imati kategoriju za ideje, dok template za recepte već sadrži pojedine korisne resurse, poput tabele za pretvaranje normalnim ljudima nerazumljivih unci i šolja u mililitre. Sve te materijale imate pregledno posložene na takozvanom Corkboardu u vidu lako preglednih kartica kojih može stati hrpa na ekran. Budući da Scrivener podržava split screen mod rada za istovremeno pregledanje podataka i editovanje glavnog dokumenta, ovo bi svim piscima trebalo olakšati rad i organizaciju.
    
Teoretski.

Naime, skoro ništa u Scriveneru nije praktičnije i lakše od jednostavnog korištenja Microsoft Worda, Corel WordPerfecta ili LibreOfficea (zavisno od toga na šta ste navikli). Glavni problem je Scrivenerova filozofija podjele većih dokumenata u scene – one imaju logike samo u slučaju da pišete scenario. Već je kod kreiranja poglavlja za romane stvar zakomplikovana do te mjere da ćete biti prisiljeni čitati ogroman tutorial za korištenje programa. Kao neko ko voli pisati i ko je pisao duže i komplikovanije istraživačke radove, odgovorno tvrdim da je Scrivenerov način organizacije velikih dokumenata distrakcija epskih razmjera. Dok proučite uputstva za rad u programu, kakvu god da ideju imate, do tada će vam ispariti iz glave.

Osim toga, prilikom kompajliranja svih odvojenih specijalnih stranica i scena u PDF format, program nije bio u stanju ispravno eksportovati scenario na osnovu vlastitog templatea – početna stranica u PDF-u se pogrešno prikazivala i usput poremetila čitav dokument. Eksportovanje u .doc i .epub formate, s druge strane, funkcioniše bez problema.

Ipak, ostaje činjenica da je jedna stvar u Scriveneru zlata vrijedna – predložak za pisanje scenarija.

Tu je također i problem povjeravanja svih neprocjenjivih materijala – likova, naučnih podataka, recepata, priča, itd. – jednom organizatoru upitne stabilnosti. Scrivener mi se u jednom momentu srušio prilikom kreiranja novog Character Sketcha, a ne bih volio otkriti da li bi nešto takvo nekada moglo dovesti do gubitka podataka. Kada su u pitanju knjige i eseji, koristeći "obični" editor teksta poput Worda, ključne podatke možete napisati u odvojenim dokumentima i otvoriti ih u drugom prozoru, a pojedine scene mogu biti odvojeni dokumenti unutar foldera. Na kraju krajeva, ako se u vlastitoj priči ili naučnom djelu ne možete organizovati, onda definitivno nešto radite pogrešno – ili vam je fokus istraživanja prevelik, ili zapravo ne znate kakvu priču želite da ispričate.

Ipak, ostaje činjenica da je jedna stvar u Scriveneru zlata vrijedna – predložak za pisanje scenarija. Mnogim ljudima nije jasno kako oni trebaju izgledati, a ovaj program određuje razmake između opisa i linija dijaloga onako su producenti navikli viđati u scenarijima koje dobijaju na uvid. Ukoliko muku mučite sa komplikovanom strukturom hit-djela na kojem radite, obavezno isprobajte jednomjesečnu probnu verziju Scrivenera. Kompletna košta 40 dolara i osim za Windows, dostupna je i za OS X (i to za pet dolara više), te u beta verziji i za Linux.

http://www.literatureandlatte.com/scrivener.php

Ocjena: 4

Cijena: 40 dolara za Windows verziju / 45 dolara za OS X verziju

PLUS
Templatei, Corkboard, opcije, podjela na scene (u slučaju rada na scenarijima, dramama, itd.)

MINUS
Prekomplikovano, bugovi

SPECIFIKACIJE:
Minimum: 1GHz, 1GB RAM, Windows XP / OS X 10.6
Testirano na: Athlon 64 X2 5600+, 4GB RAM