Kako ljubazno pojašnjavaju autori ovog programa na svom web sajtu, "Bloatware, poznat i kao crapware, neželjeni je softver zbog kojeg će vaš Windows PC raditi sporo i tromo. Danas većina brendiranih računara stiže sa hrpom predinstaliranog softvera, od čega većina prema mišljenju mnogih korisnika otpada na crapware".

I istina, nema ništa gore nego kada nov-novcat kobajagi moderan laptop upalite i otkrijete da se vuče sporije od kakvog lijene mačke na 40 stepeni celzijusa. Imao sam "čast" sređivati dva takva, a čini mi se da još uvijek ne rade onoliko brzo koliko bi trebali uprkos četverojezgrenim Intel Core procesorima, 64-bitnim OS-ovima i drugim čudima moderne tehnologije. Od tromih i jeftino izgledajućih programa za dotjerivanje boja i kontrasta (kao da u grafičkim driverima i video playerima već nemate opcije za to), pa do kojekakvih widgeta i ostalog smeća kojeg se sada ne mogu ni sjetiti, sve to predstavlja izmišljanje tople vode jer nudi funkcionalnost koja je već ugrađena u Windows. A i ako nije, tu su daleko praktičniji, brži i sveobuhvatniji besplatni alternativni alati.

Decrap my Computer bi, teoretski, ovaj problem trebao riješiti automatizovanim uklanjanjem suvišnih OEM programa sa tek kupljenih računara u svega par poteza. Čak i ako ga planirate koristiti sa davno instaliranim operativnim sistemom, njegova korisnost bi se trebala ogledati u praktičnom i laganom grupnom deinstaliranju programa koje bi vam trebalo uštediti vrijeme.

Međutim, nije sve tako ružičasto. Zapravo, ne da nije ružičasto, nego je trule zelenkasto-sive boje.

Odmah prilikom testiranja Decrapa nastao nam je problem pri automatskom brisanju softvera koji nije dio Windowsa – Decrap pojedine programe nije pravilno očistio sa testnog računara, iako je izgledalo kao da jeste. Naprimjer, Comodo Internet Security se nakon automatske "deinstalacije" Decrapom nije dao ponovo instalirati, izbacujući poruku da se već nalazi na sistemu. Vrlo zanimljivo, s obzirom na to da alat uklanja zaostale Registry ključeve nakon brisanja selektovanih programa.

Osim Comoda, Decrap je na testnom kompjuteru pokvario i instalaciju BitDefender Antivirusa 2015: najprije nas je obavijestio da antivirus ne može obrisati, nego da mi to moramo uraditi preko Control Panela, a onda ga je ipak djelimično obrisao, što je rezultiralo nestajanjem BitDefenderovog grafičkog interfejsa. Decrap čak nije u stanju potpuno deinstalirati niti samog sebe, nego na Windowsu 7 ostavlja svoju stavku u Programs and Featuresu, kao kakav odbačeni sasušeni čir nakon operacije.

1/1

Prije nego što smo ga isprobali, iskreno smo mislili da je riječ o korisnom alatu kojeg treba svima preporučiti, jer je ideja automatskog uklanjanja bloatwarea svakako za pohvalu. Umjesto toga, ovaj tekst morate shvatiti kao upozorenje da ni slučajnu ne nasijedate na Decrapov marketing. Ukoliko ga budete koristili, sasvim sigurno ćete vrlo brzo izazvati nepopravljive probleme u operativnom sistemu koje nećete moći riješiti ni System Restoreom. Ako je sa Decrapom potrebno pipavo raditi i koristiti njegov ručni mod deinstalacije, u čemu je onda poenta? U tom slučaju je daleko bolje uzeti stvari potpuno pod svoju kontrolu i višak programa pobrisati sa računara jedan po jedan, pa onda nakon toga i ručno pretražiti Registry za otpadom kojeg su ostavili iza sebe.

Decrap valja zaobilaziti u najširem mogućem luku.

http://www.decrap.org/

Ocjena: 1

Cijena: Besplatan

PLUS
Jednostavan interfejs

MINUS
Opasni bugovi u čišćenju Registryja, deinstalaciji softvera i svemu ostalom, ne postoji mogućnost selekcije svih programa jedne kompanije

SPECIFIKACIJE:
Minimum: Windows XP
Testirano na: Athlon 64 X2 5600+, 4GB RAM