Slimjet je bolja i brža verzija SlimBoat browsera, napravljena na Google Chromeovom Blink engineu, a oba programa djelo su firme FlashPeak. O SlimBoatu, koji koristi WebKit, nedavno smo pisali kao o odličnoj alternativi za Operu 12, ali moramo priznati da ga je Slimjet uspio nadmašiti u brzini, stabilnosti i izgledu. Prije svega, ovaj web browser nije još jedan obični Chromeov klon kakvih danas ima i previše: od Chrome osnove se razlikuje po naprednoj Slimjet New Tab stranici koja omogućava detaljno podešavanje broja kolona i redova Speed Dial linkova, kao i po prilagodljivosti glavne trake sa alatima koja vam daje slobodu da je mijenjate prema svojoj viziji i potrebama.

Toolbar prilagođavate klikom na "Customize Toolbar", a do ove opcije dolazite preko strelice koja se nalazi lijevo od URL polja. Kada odaberete dotičnu opciju, svu dostupnu dugmad možete lako prebaciti na traku sa alatima drag-and-drop sistemom. Naprimjer, ako želite da vam se u traci pojavi dugme za odlazak na početnu stranicu, štampanje, automatsko prevođenje jezika sajta ili dugme za zumiranje web stranice, samo ga prevučete mišem na desnu stranu ponuđenog dijaloškog okvira. I posao je gotov.  

Pored određivanja broja kolona i redova thumbnailsa na New Tab stranici, preko Customize Tabs Page dugmeta uređujete njenu pozadinu i mijenjate joj boju kako biste se riješili bezličnog defaultnog izgleda. Pošto je Slimjet izgrađen na Blink engineu, ovdje će vam pomoći to što on podržava Chromeove ekstenzije i teme na osnovu kojih možete drastično promijeniti izgled te uticati na funkcionalnost web browsera. Također, sve svoje bookmarkse sa lakoćom možete importovati preko Slimjetovog Bookmarks Managera, koji podržava importovanje iz Internet Explorera, Firefoxa, preko HTML fajlova, itd.

1/1

U slučaju da ste se do sada mučili sa Chromeovim minimalističkim interfejsom, Firefoxovom tromošću ili sporim učitavanjem web sajtova na starijoj verziji Opere, imamo dobru vijest za vas: Slimjet bi mogao biti odlična alternativa bilo kojem od spomenutih browsera. Pored toga što ima odličan interfejs, pregledan i dobro organizovan sa različitim opcijama pomoću kojih ga možete po volji mijenjati i prilagođavati, zbog spomenutog enginea brzina učitavanja stranica je, moglo bi se i tako reći – trenutna.

Dakle, korištenjem Slimjeta dobijate brzinu Chromea i mnoštvo opcija kojima obiluje Opera. Minimalizmu nema ni traga, niti ga mi, kao korisnici, uopšte želimo u svojim omiljenim web browserima. Odlučite li se na njegovo isprobavanje, velika je vjerovatnoća da ćete na njemu i ostati. Povrh svega, dostupan je i u portable verziji:

http://www.slimjet.com/en/

Ocjena: 5

Cijena: besplatno za kućnu i poslovnu upotrebu

PLUS
Brzo učitavanje sajtova, intuitivan interfejs, broj opcija

MINUS
Ništa

SPECIFIKACIJE:
Minimalno: Windows XP SP2