Grabilla je jedan od novijih programa za uzimanje screenshotova i njihovo jednostavno uploadovanje na web na koji smo naišli. Ali, kao što smo već rekli u uvodu, riječ je i o programu koji nudi nešto više opcija nego biste ih očekivali.

Za početak, vrijedi istaći kako je riječ o potpuno besplatnom softveru koji vas neće zamarati nikakvim glupostima prilikom instalacije – biće dovoljno odabrati jezik instalacije, folder u koji ga želite instalirati i to je to. Pored toga, bitno je napomenuti kako smo mi testirali Windows verziju programa, a ukoliko ste zainteresovani, Grabillu sa zvaničnog sajta možete downloadovati i u Mac verziji, a tu su i linkovi za Chrome Web Store i Google Play prodavnice, gdje ćete pronaći i posebne Chrome i Android verzije aplikacije.

Sam program će se nakon instalacije smjestiti u vaš taskbar, ali i u System Tray, te na desktop (kao posebna shortcut ikonica, ali i kao always-on-top ikonica u donjem desnom uglu ekrana), tako da bi vam prvi korak nakon pokretanja mogla biti posjeta opcijama i isključivanje neke od brojnih ikonica koje vam omogućuju da pokrenete program.

Što se tiče opcija koje nudi, Grabilla bi trebala zadovoljiti sve vaše potrebe kada su u pitanju screenshotovi desktopa ili nekih pokrenutih programa – tu su opcije za uzimanje screenshota cijelog ekrana, jednog njegovog dijela ili određenog prozora, kao i opcije za njihovo jednostavno i automatsko uploadovanje na web, uz one za standardno snimanje običnog image fajla. Također, tu su i opcije za crtanje raznoraznih kvadrata i strelica po screenshotovima, kao i za ubacivanje teksta na njih – ukoliko vam već zatreba način da naglasite njihove određene dijelove.

1/1

A osim mogućnosti snimanja screenshotova, Grabilla vam omogućava i snimanje animiranih GIF-ova, ali i kratkih video klipova – sve što trebate uraditi je odabrati željenu opciju unutar samog programa, koji u svom pomalo ružnjikavom, ali jednostavnom interfejsu nudi i korisnu zoom/preview opciju, koja će vam olakšati obilježavanje ivica onog dijela ekrana koji želite ovjekovječiti na screenshotu, odnosno u GIF animaciji/video klipu.

Ostatak opcija programa ćete pronaći u Grabilla online interfejsu, koji će vas dočekati nakon automatskog uploada snimljenog screenshota na Grabilla servis, odakle je moguće podijeliti screenshot sa vašim Facebook, Twitter, Google+, Yahoo i LinkedIn kontaktima, a tu su i korisni linkovi koje možete jednostavno proslijediti ljudima sa kojima želite podijeliti snimljeni screenshot.

Pa, ukoliko tražite alat sa kojim ćete jednostavno i brzo uzeti screenshotove vašeg desktopa ili njegovih dijelova, te ih potom podijeliti sa prijateljima/kolegama, te ukoliko vam pri tome trebaju i dodatne opcije poput snimanja GIF animacija i video klipova, svakako isprobajte Grabillu.

http://grabilla.com/