Usljed munjevitog razvoja nove Opere, imam utisak kao da je prošlo nekoliko godina otkako je browser norveške kompanije prebačen na Googleov Blink engine i pojednostavljen do bola. Prva "stabilna" verzija nove Opere (tj. verzije 15) izašla je u julu prošle godine, a ono "stabilna" stavljam pod navodnike, jer je program bio napola ispečen i zapravo poprilično beskoristan, te nepredvidljivo bugovit.

Zapravo, čitav ovaj ciklus brzog razvoja, sa novim testnim i stabilnim verzijama browsera svakog mjeseca, nije mi baš jasan. Ako ovako nastave, njegov razvoj će postati učmala grind aktivnost koja će biti obilježena neubacivanjem korjenito bitnih opcija i po godinu dana, što na kraju krajeva i jeste manje-više bio slučaj u proteklih 12 mjeseci razvoja Opere Blink. Po mom mišljenju, uspješan brzi razvoj programa mogu sebi priuštiti ili samo vrlo bogate kompanije ili ljudi koji su spremni raditi besplatno. Pretpostavljam da norveška Opera ne spada ni u jedno od to dvoje, sudeći po očajničkim pokušajima monetizacije browsera kroz serviranje Discover sadržaja nad kojim korisnik ima frustrirajuće slabu kontrolu.

Najtužnije od svega je to što zaposlenici kompanije arogantno komuniciraju sa korisnicima koji zahtijevaju implementiranje esencijalnih mogućnosti.

Ipak, izgleda da to za njih funkcioniše. Iz mjeseca u mjesec, obavještavanje o svakoj novoj verziji na Opera Desktop Team blogu popraćeno je stotinama komentara trenutnih i potencijalnih korisnika, od kojih mnogi i dalje traže implementiranje bookmarka, a donedavno su kukali i za Linux verzijom. Za to vrijeme, Opera 12.xx je sve manje kompatibilna sa web sajtovima širom Interneta, sve sporija u izvršavanju javascripta, a nije je više vala ugodno koristiti niti za zadatke koji zahtijevaju baratanje osjetljivim privatnim podacima. Zbog svega ovoga, jedini smislen osvrt na mogućnosti Opere Blink jeste onaj godišnji, kada bi bilo logično za pretpostaviti da se noviteta nakupilo dovoljno da korisnici Opere 12 ponovo razmotre prelazak na novu verziju.

Nažalost, trenutno aktuelna stabilna verzija 22 veoma je antiklimaktična s tog aspekta. Kao i prije godinu dana, glavninu vremena pri korištenju NuOpere potrošio sam na Googlanje opcija koje nisu tu, a trebale bi biti. Gdje je "Open With"? Gdje je dugme za brzo otvaranje nedavno zatvorenih tabova? Zamalo nisam poludio od isfrustriranosti kada sam vidio da browser još uvijek nema homepage dugme za vraćanje na početnu stranicu usred sesije.

Stabilna verzija također još uvijek nema podršku za propisne bookmarke. Grozno, je li tako? Novi Internet korisnici i nekako, ali kako da se stariji i tradicionalno tvrdoglavi web surferi naviknu na tu činjenicu? Najtužnije od svega je to što zaposlenici kompanije arogantno komuniciraju sa korisnicima koji zahtijevaju implementiranje esencijalnih mogućnosti. Programeri Opere takvima poručuju da mogućnosti poput bookmarka ili dugmeta za otvaranje zatvorenih tabova ugrade putem ekstenzija, koje su često bugovite, polufunkcionalne i nije garantovano da će raditi sa svakom novom verzijom Opere. Povrh svega, tu je i sljedeći problem:Prema mom mišljenju, kompaniju koja vam predlaže da za implementiranje bookmarks menadžera koristite ekstenziju i onda vas obavještava da ekstenzije mogu biti nesigurne valja zaobilaziti u širokom luku. Znate šta je najgore od svega? Uprkos Blink engineu, pojedini web sajtovi koji u Operi 12 rade odlično, u Operi 22 se vrte izuzetno sporo (recimo, jedan domaći portal).

S druge strane, program je dobio neke kozmetičke novitete poput jednostavnih tema i pozadinskih nadogradnji. Jupi.

Daleko uzbudljivije su testne verzije – konkretno, Opera Developer 24 je donijela Linux izdanje (nestabilno, ali bolje išta, nego ništa) i nekakav primitivni Bookmarks Manager koji opet fula poentu zbog toga što ima sličnu funkciju kao Speed Dial, tj. zahtijeva otvaranje posebnog taba za pristup bookmarksima. Međutim, autorima se mora odati mlako priznanje da nešto rade na tom polju – iako sa zakašnjenjem – što znači da su donekle slušali žalbe fanova. Pored toga, napominju da će možda izgled menadžera drastično mijenjati, budući da je stvar sada samo u fazi ranog testiranja. Držimo fige! Bookmarks Manager nije aktiviran po defaultu, nego je potrebno da u URL polje ukucate "opera:flags", te u izlistanim opcijama aktivirate Bookmarks.

Prema tome, buduće verzije Opere nose nešto bolje stvari, ali sa ovim tempom uvođenja bitnih mogućnosti i poprilično providnim motivima mužnje korisnika, moglo bi proći najmanje nekoliko mjeseci prije nego što dobijemo željno čekane mogućnosti. A i tada je pitanje na šta će ličiti.

http://www.opera.com/

 

1/1

 

Ocjena: 3

Cijena: besplatno

PLUS
Otvara web stranice, brzina (uglavnom)

MINUS
Interesantno, uprkos Blink engineu, pojedini sajtovi rade sporije nego u Operi 12, odustvo pravog bookmarks menadžera, homepage dugmeta i opcija prilagodbe browsera, Stash primitivan, nema mogućnosti biranja izvora vijesti u Discoveru

SPECIFIKACIJE:
Minimum: 512MB RAM-a, Windows, OS X, Linux
Testirano na: Athlon 64 X2 5600+, 4GB RAM