Ovaj program je pravi dar prirode! Kao što zna svako ko se na amaterski, profesionalni ili bilo koji drugi način bavi videom, nema ništa lakše nego izgubiti dan, dva ili tri na program koji nakon enkodiranja daje video koji nije sasvim po vašem ukusu.

Kada je u pitanju softver za DVD authoring, tj. snimanje videa za gledanje preko DVD playera zajedno s menijima i eventualnim titlovima, mnogi programi – pa čak i neki komercijalni – eksportuju video sa lošom audio-video sinhronizacijom, te sa trzavom ili mutnom slikom. Upravo takav problem sam nedavno imao kada sam za člana rodbine morao napraviti DVD sa određenim videima i kada sam otkrio da programi koje sam do tada koristio za takve zadatke u ovom slučaju naprosto ne rade kako treba, bez obzira na opcije i parametre pri enkodiranju. Da li je u pitanju bila nedovoljna kompatibilnost sa ulaznim formatom ili nešto drugo, nisam stigao upratiti. Bukvalno u zadnji momenat, spasio me AVStoDVD, besplatna programčina za DVD authoring koja je po najbitnijim stvarima, odnosno po kvaliteti slike i po brzini, nadmašila neke od popularnih plaćenih programa.

AVStoDVD vam omogućuje da video snimke praktično bilo kojeg formata pripremite kao DVD video, uz slobodu određivanja da li će veličina izlaznog videa odgovarati standardnom ili dvoslojnom DVD-u (s tim da možete unijeti i proizvoljnu vrijednost). Na raspolaganju također imate i dodavanje do tri titla te do tri audio trake – u Preferences/Authoring dijaloškom okviru nalaze se opcije za podešavanje fonta i veličine prevoda, a u slučaju da ga želite trajno ugraditi u video, potrebno je da aktivirate opciju "Hard Encoded" u Edit Title Settings/Subtitle prozoru do kojeg dolazite pritiskom na odgovarajuće dugme na desnoj strani interfejsa.

Meniji? Tu su, ali predloške za njih valja odvojeno skinuti. Međutim, daleko bitnije je to što na raspolaganju imate izvrstan editor menija kojim vrlo lako možete napraviti vlastitu dugmad, izmijeniti nazive klipova i DVD-a te dodati vlastitu pozadinsku sliku ili zvuk. Ne očekujte neke posebno atraktivne mogućnosti i specijalne efekte – ipak je ovo besplatni program – ali je editor jednostavan za korištenje i radi kao podmazan.  

E, sad ono najvažnije: DVD video kojeg ćete dobiti AVStoDVD-om je izvrsne kvalitete, i to na automatskim defaultnim postavkama (FFMpeg 1-pass). Štaviše, nakon enkodiranja dvosatnog videa na tom profilu za standardni jednoslojni DVD, on je zadržao gladak framerate i boje izvornog videa, uz sasvim pristojnu oštrinu. Zvuk i video su pri tome bili apsolutno savršeno sinhronizovani, a ugrađeni titlovi izgledaju fantastično: oštri su, imaju glatke ivice i vrlo su čitljivi.

1/1

Drugi enkoder, HCenc, nudi 1-pass ili 2-pass enkodiranje sa promjenjivim bitrateom (VBR) i DALEKO bolju sliku, ali računajte na to da ćete za tu bolju sliku morati zasukati rukave i pročačkati po opcijama, naročito ako želite potpuno gladak playback. Na osnovu našeg testiranja, za početak je sasvim dovoljno da se držite FFMpega. Usputno testiranje HCenca na manjim klipovima će vam se, pak, itekako isplatiti, budući da je u stanju proizvesti DVD video znatno bolje kvalitete od mnogih drugih komercijalnih i besplatnih DVD authoring programa. Posebno je impresivna brzina s kojom će AVStoDVD odraditi posao – dvostruko je brži od, recimo, ConvertXtoDVD-a.

Eksportovanu DVD strukturu foldera ćete naknadno snimiti u ISO ili na DVD, za što ne morate tražiti dalje od također besplatnog ImgBurna. AVStoDVD vam daje mogućnost automatskog pokretanja ImgBurna nakon DVD authoringa ukoliko je on instaliran, ali nama to nije funkcionisalo. Sitnica, u svakom slučaju.

AVStoDVD je definitivno jedan od najboljih besplatnih programa bilo kojeg tipa, ikad. Automatske postavke su mu pristojne, intuitivan je, a ukoliko želite izvući maksimum iz njega, na raspolaganju imate gomilu naprednijih opcija. Preporuka velika k'o kuća!

https://sites.google.com/site/avstodvdmain/

Ocjena: 5

Cijena: Besplatno

PLUS
Brzina, kvalitet slike, audio-video sinhronizacija

MINUS
HCenc na defaultnim postavkama daje mrvicu trzav video (stoga zahtijeva eksperimentisanje s postavkama)

SPECIFIKACIJE:
Minimum: 1GHz, Windows 95
Testirano na: Athlon 64 X2 5600+, 4GB RAM