Uzimanje screenshotova iz videa nije nikakva nauka, ali je posao koji – kao i svaki drugi – sebi možete olakšati korištenjem posebnih programa. Isto važi i za jednostavno automatsko uzimanje više screenshotova iz jednog videa koji će ponuditi efikasan način da u nekoliko sekundi vidite sadržaj cijelog videa bez da ga pokrenete u svom defaultnom media playeru.

Naravno, kao što vjerovatno već znate, neki od programa za reprodukciju videa odavno nude opcije za uzimanje jednog ili više screenshotova – nama na pamet pada Daum PotPlayer, a i sami ćete se vjerovatno sjetiti nekog media playera koji nudi sličnu opciju. No, ne nude svi programi sve opcije koje bi vam mogle zatrebati, a možda baš vaš najdraži video player uopšte ne nudi opciju uzimanja screenshotova... i tu na scenu stupa program kojim se danas bavimo.

Batch Video To Image Extractor će vam omogućiti da u nekoliko klikova mišem dobijete kolekciju thumbnail sličica iz odabranog videa. I ne samo to – program nudi i nekoliko dodatnih opcija koje bi vam mogle itekako koristiti u cijelom tom procesu. Tako možete odabrati da li želite snimiti svaki frejm zasebno, snimiti svaki n-ti frejm ili svaki frejm koji se prikaže nakon određenog broja sekundi. Pri tome, možete podesiti i veličinu snimljenih thumbnail sličica – moguće je zadržati originalnu veličinu slike, možete se opredijeliti i za custom rezoluciju (uz mogućnost zadržavanja omjera visine i dužine), a tu je i opcija za kreiranje svojevrsnih "kolaža" sa svim snimljenim frejmovima na jednom mjestu.

1/1

Interfejs programa je jednostavan – ništa nije sakriveno u posebnim menijima i sve opcije su dostupne u glavnom prozoru. No, neke od njih baš i ne rade kako biste očekivali – između ostalog, video iz nekog razloga nije moguće drag'n'drop metodom ubaciti u program (umjesto toga morate koristiti opciju Add, smještenu u desnom dijelu prozora), niti ga sa liste izbrisati korištenjem tipke Delete na tastaturi.

Također, moramo se požaliti i na relativno spor proces uzimanja screenshotova – prilikom testiranja, programu je trebalo dobrih nekoliko minuta kako bi iz jedne od epizoda Terminala 26 uzeo po jedan screenshot svakih 60 sekundi.

Ali, u obzir treba uzeti i činjenicu da je program još uvijek u ranoj fazi razvoja – testirana verzija je nosila oznaku 0.1.7, tako da do finalne verzije ima i više nego dovoljno vremena da se poradi kako na opcijama i interfejsu, tako i na brzini rada. Do tada, Batch Video To Image Extractor svakako možete isprobati ukoliko vam već treba program ove namjene – besplatan je, neće vas zamarati adwareom prilikom instalacije i obavit će (istina, jako sporo) izadatak za koji je i namijenjen.

www.audane.com/Batch-Video-To-Image-Extractor