Tržište audio produkcije nakrcano je softverskim studijima za snimanje, komponovanje i produkciju muzike – osim industrijskog standarda u vidu Pro Toolsa i Abletone Livea, tu je među bendovima također popularni Cubase, dok se i manje poznati FL Studio postepeno probija na tržištu zahvaljujući kvalitetnim alatima. Na kraju krajeva, sam izbor softverskog studija je manje bitan od detaljnog poznavanja njegovih prednosti i nedostataka koje proizilazi iz dugotrajnog korištenja, kao i pametnog izbora VST pluginova.

Ipak, neki od bivših zaposlenika Abletona nisu dijelili to mišljenje te su najavili Bitwig Studio, alat za muzičku produkciju kojim žele ispraviti sve nedostatke Livea, ali i drugog producentskog softvera. Rezultat: najveće podizanje prašine među audio producentima u zadnjih 5 godina. Međutim, prašina se počela spuštati čim su zainteresovani korisnici vidjeli da po cijeni od 300 eura programeri Bitwiga žele uvaliti ne baš dorađen program koji se za neke od esencijalni stvari (npr. podršku za MIDI kontrolere) mora osloniti na korisničku zajednicu.

Kako to, dakle, izgleda u praksi? Za početak, nakon što sam učitao audio fajlove sa intrumentima kako bih pjesmu producirao i doradio u Bitwigu, odmah me dočekao neujednačen tempo audio traka – neke su tekle normalno, a neke su bile razvučene, odnosno usporene. Tempo je moguće ručno odrediti upisivanjem u za to predviđeno polje, ali zašto je to uopšte potrebno raditi? Valjda bi trebalo biti obrnuto – kada hoću da mijenjam tempo izvornog snimka, to ću i uraditi te ne želim da se program pretjerano pravi pametan i "pogađa" mi želje kroz ovakvu automatizaciju. Opcija za isključivanje ovoga nalazi se u Options/Preferences okviru u sekciji "Defaults" – ono što trebate uraditi, jeste definisati kada želite da program koristi sirove, tj. raw snimke.

Međutim, nakon ne baš blistavog početnog utiska, postat će vam jasno šta su autori Bitwiga htjeli postići, a to je laka dostupnost svih (ali, baš svih!) bitnih opcija oko prostora u kojem slažete i snimate muziku. Interfejs je fleksibilan i ukoliko nemate gigantski monitor na kojem će se svaki panel programa komotno smjestiti, možete jednostavno povećati okvire koji vam djeluju previše skučeno ili isključiti viškove u interfejsu preko View menija. U svakom momentu imate slobodu dodavanja i isključivanja specijalnih efekata i filtera za svaku od audio traka u panelu smještenom u lijevom dijelu interfejsa; sve što trebate uraditi jeste selektovati željenu traku i onda u tom panelu dodati efekte desnim klikom.Posebna pažnja je uložena u to da ovi efekti zvuče profesionalno i sadrže sve parametre i opcije potrebne za modernu produkciju. Naročito su dobro urađeni distorzija i 8-bit efekat, te delay, odjek i kompresor, s kojima od tupog zvuka možete napraviti nešto izuzetno energično i glasno. Bitwigov kvalitetni audio engine se brine za to da efekat Distortion filtera bude pod kontrolom i uvijek rezultira toplim zvukom od kojeg vam dođe da strgate majicu sa sebe!
 
Dalje, Bitwig Studio se hvali i mogućnošću paralelnog prikaza audio timelinea i Clip Launchera, okvira u kojem audio klipove slažete u takozvane scene – radi se o opciji predviđenoj za brzo isprobavanje različitih aranžmana i kombinacija instrumenata. Posloženu "scenu" možete preslušati direktno u Clip Launcheru i onda je jednostavno prevući na liniju za miksanje, nakon čega će se na njoj pojaviti svi klipovi iz prevučene scene u vidu standardnih audio traka. Na ovaj način možete brzo aranžirati kompleksnije pjesme, dodavati im različite djeliće ritmova, melodija i efekte ili naprosto pod kontrolom držati produkciju kompletnog albuma u jednom projektu. Povrh svega, VST pluginovi se u Bitwigu izvršavaju u svojevrsnom sandboxu, kako svojom eventualnom nestabilnošću ne bi ugrozili rad programa i vaš projekat. Pri tome imate i podršku za prikaz na tri monitora za odvojene Mix, Arrange i Edit prozore, a kada to kombinujete sa prethodno spomenutim, jasno je da su autori Bitwiga htjeli napraviti istinski moderan producentski program za dobro opremljene kućne studije.

1/1

Što se mene lično tiče, moram priznati da nikako u Bitwigu nisam mogao da uradim sve ono što sam želio, barem ne brzo, a dobar dio razloga za to leži u nakamaranom interfejsu koji više izgleda kao da je namijenjen matematičarima i inžinjerima (brojevi, parametri i paneli a la Star Trek na sve strane), a ne muzičarima. Rekao bih da interfejs definitivno nije user-friendly tipa, s obzirom na to da sam se bez većih problema pri prvom susretu sa Digital Performerom, Cubaseom, pa čak i ekscentričnim Renoiseom mogao uhodati u rad u njima. Nešto će vam sigurno zasmetati – da li je to nepostojanje zooma, tako da ćete gubiti živce i vid pokušavajući napraviti fine izmjene na automatizaciji ili činjenica da ručno upisivanje vrijednosti pojedinih parametara ne funkcioniše iako bi trebalo, zaista nije bitno.

S druge strane, iako nisam uradio tačno ono što sam želio, program me kvalitetnim filterima i Clip Launcherom (podjednako moćnim kao i mogućnosti aranžiranja u FL Studiu) potaknuo na eksperimentisanje, što je, vjerujem i bio glavni cilj njegovih autora. Nažalost, taman prije nego što ću završiti ovaj tekst sa "stabilnošću" navedenom među plusevima, Bitwig je prestao funkcionisati i uz error odbijao da se ponovo pokrene.

Ako interfejs ostavimo po strani – jer, korisnicima Ableton Livea će on djelovati poznato – ostaje činjenica da Bitwig Studio objektivno nije baš pogodan za finalno miksanje pjesama, nego samo za snimanje muzike i generalno eksperimentisanje s produkcijom. Nije neobično da muzičari koriste par različitih programa za različite faze rada na muzici, a s obzirom na to koliko Bitwig potiče improvizaciju, preporučujemo da razmislite o tome da vam on obavezno bude jedan od njih. Demo verziju svakako možete skinuti sa zvaničnog sajta; tu dolazimo i do još jedne Bitwigove prednosti: osim za Windows i OS X, dostupan je i za Linux.

http://www.bitwig.com/en/home/recent-news.html

Ocjena: 4

Cijena: 300 eura

PLUS
Efekti i filteri, brzina, Clip Launcher

MINUS
Nedorečenosti u interfejsu i blaga prenakrcanost, nedovoljno ispolirana funkcionalnost, ponekad nestabilan

SPECIFIKACIJE:
Minimum: Višejezgreni procesor, 2GB RAM, Windows 7/OS X 10.7/Ubuntu 12.04
Testirano na: Athlon 64 X2 5600+, 4GB RAM