Ljubitelji fotografija često požele na brzinu upakovati kolekciju upečatljivih slika određene tematike s muzikom u kakav video fajl radi demonstriranja svojih fotografskih sposobnosti ili naprosto zabavljanja publike. Nažalost, praktičnih programa te namjene baš i nema mnogo – naročito je zamorna potraga za onim besplatnim, budući da većina davi ograničenjima dužine slideshowa ili kakvim watermarkom preko fotografija koji vas podsjeća na to da "trebate" kupiti plaćenu verziju programa. Ukoliko ne namjeravate za ovaj jednostavan zadatak koristiti profesionalne video editore tipa Sony Vegas Pro, preporučujemo da bacite pogled na sljedeće programe:

Bolide Slideshow Creator

Ovaj kompetentni alat je već duže vrijeme potpuno besplatan, što znači da ne tuši ograničenjima i watermarkovima, nego će vas tek tu i tamo podsjetiti da autori u ponudi imaju i komercijalne programe kao što je Movie Creator. Enivej, materijal od kojeg pravite slideshowe kategorisan je u četiri taba: fotografije, audio, tranzicije i efekti. Učitane slike zatim prevlačite na liniju za montiranje, a između njih nalaze se područja u kojima možete definisati tranzicije, kojih ima gomila – od klasičnog pretapanja iz jedne u drugu, preko raznih guranja i transformacija, pa do pojavljivanja sljedeće fotografije kroz zvjezdaste i druge oblike. Čitava stvar je izuzetno intuitivna i lagana za korištenje, ali ipak, kako ne biste morali dorađivati slajd po slajd, prije nego što išta počnete raditi, preporučujemo da podesite defaultno trajanje prikaza slajdova, dužinu tranzicija i pozadinsku boju u Options/Options meniju.
 
Tab sa efektima krije jednu izvrsnu stvar, potpuno nekarakterističnu za besplatan program – mogućnost ručnog podešavanja kretanja kamere po fotografijama. Naime, Slideshow Creator ima mogućnost primjenjivanja postepenog približavanja ili udaljavanja slika, što možete iskoristiti da skrenete pažnju na određene detalje na njima i učinite slideshow dinamičnijim. Osjećate li se lijeno, na raspolaganju imate i dugme za nasumično generisanje Pan & Zoom efekta na svim slikama slideshowa, ali budite upozoreni da u tom slučaju vjerovatno nećete biti impresionirani finalnim izgledom.  Ovdje također možete upisati željeni tekst na slajd, poravnati ga, odabrati font i boju, čime su impresivne mogućnosti ovog alata poprilično zaokružene. Konačni rezultat, odnosno gotov slideshow, možete eksportovati u WMV, MKV, MP4, FLV ili AVI format.

Pri svemu ovome, Bolide Slideshow Creator je izuzetno robustan i stabilan – projekte otvara brzo, u stanju je podnijeti iživljavanje sa ogromnim brojem fotografija i nijednom nam nije zaštucao pri eksportovanju slideshowa u jedan od podržanih formata. Jedini veći problem je to što ovdje nemate mogućnost podešavanja postepenog smanjivanja pozadinskog zvuka na kraju slideshowa direktno u Bolideovom programu. Ovo možete zaobići na dva načina: prvi je, dakako, da naprosto skinete također besplatni Audacity i u njemu postavite fade out gdje vam treba. Druga mogućnost je produžavanje vremena prikazivanja pojedinačnih slideova, tj. fotografija – ovo ne morate ručno raditi, pošto u programu imate dugme "Video = Audio" čijim pritiskom ćete automatski produžiti slideshow da se uklopi s pozadinskim zvučnim fajlom.  

S druge strane, opcija trimovanja je uredno implementirana, pa u slučaju da u slideshow ne želite dodavati pjesme nego samo ambijentalni zvuk, nema potrebe da pribjegavate zaobilaznim rješenjima. Ukratko, za jedan besplatni program, BCS je odličan i obavezno ga isprobajte ukoliko imate veću kolekciju fotografija.

http://slideshow-creator.com/

Smartshow 3D

U slučaju da ste raspoloženi za otvaranje novčanika, Smartshow 3D će vam za 40 dolara ponuditi slične mogućnosti kao i Bolide Slideshow Creator, ali uz više opcija. Mnogo više. Zapravo, autori su se trudili da u Smartshow utrpaju toliko opcija, da su mnoge od njih suvišne.

Uzmimo za primjer tranzicije – osim standardnih koje uključuju razna pretapanja, izgurivanja slika i efekte roletni, ovdje imate i 3D okretanja i premetanja, kao i bizarne stvari kao što su prelazi u obliku srca, munja i drugih djetinjarija. Smartshow 3D korisnike pokušava upecati i mamiparom u vidu kreativnih specijalnih efekata poput vatre, snijega, oluje, lišća koje pada preko slike, ali sve je to tako loše kvalitete (kao filmovi C kategorije) da djeluje kao da ih je dijete pravilo.Jedine zaista korisne opcije su mogućnost podešavanja fade in i fade out efekta zvučne pozadine direktno u programu, kao i odlična podrška za eksportovanje u HD video u različitim formatima (podržano ih je preko 30).

Vrijedi li to novca? Prema mišljenju vašeg autora, ne. Osim toga, Smartshow višestruko sporije eksportuje projekte u video fajlove od Bolidea. Ali, opet, većina ljudi voli sve bitne opcije imati na jednom mjestu, umjesto da poteže različite besplatne programe za podešavanje različitih stvari. Suvišne opcije je lako zaobići i fokusirati se samo na ono što vam je potrebno, budući da klasične tranzicije, kao i sam interfejs, izgledaju profesionalno. Demo verzija traje 10 dana, pa navalite – barem ćete se zabaviti gledajući u animacije a la indijske sapunice:

http://smartshow-software.com/

 

1/1

 

PLUS
Bolide: opcije, lakoća korištenja, brzina / Smartshow 3D: još više opcija, podrška za video formate

MINUS
Bolide: nema fade in i out opcije za audio / Smartshow 3D: spor, nakrcan neprofesionalnim animacijama i efektima

SPECIFIKACIJE:
Minimum: Windows XP za oba programa;
Testirano na: Athlon 64 X2 5600+, 4GB RAM