Reallusion FaceFilter3 je program namijenjen retuširanju portreta, koji je ujedno i odličan simulator profesionalnog šminkanja. Program nije besplatan: Pro verzija sa kompletnim paketom šminke košta stotinu američkih dolara, ali zato probna verzija traje petnaest dana, tako da možete na osnovu nje odlučiti da li vam nešto ovakvo vrijedi novca. Nakon što budete svjedočili realističnim rezultatima koje ovaj program postiže, i nakon što se uvjerite u lakoću njegovog korištenja, teško da ćete se od njega moći rastati.

Pri otvaranju probne verzije FaceFiltera 3 bit će vam ponuđen niz templatea na osnovu kojih ćete vidjeti kako se program snalazi sa brisanjem bora, uklanjanjem raznih nepravilnosti na koži i tome slično. Ako ne želite koristiti njihove predloške, nego neku svoju sliku editovati kako želite, obavezno aktivirajte parametre koje namjeravate koristiti klikom na kvadratić lijevo od njih. Pri obavljanju ovog posla na raspolaganju imate sve što vam srce može poželjeti: od uklanjanja vrećica ispod očiju i masnih T-zona, stvaranja kontura na licu i izbjeljivanja zuba, pa sve do stvaranja efekta gušćih trepavica i promjene boje očiju – sve to u profesionalnoj kvaliteti.

Međutim, prije nego što počnete raditi bilo šta drugo, savjetujemo vam da prvo podesite Fitting (u jednoj od sekcija navedenih na vrhu interfejsa), te da prilagodite dimenzije i dijelove lica programu, ukoliko je to potrebno. U suprotnom, sva šminka i efekti, posebno oni oko očiju, neće izgledati nimalo laskavo ukoliko niste precizno definisali gdje se oči tačno nalaze i kakav im je oblik. Nakon toga, prelazite na Makeover i Reshape – u kojem po potrebi možete mijenjati oblik lica.

1/1

FaceFilter3 ima više od 400 beauty predložaka. Uzmimo za primjer opciju za brisanje bora. Ako imate fotografiju sredovječne žene ili muškarca koji možda imaju problem sa borama i kesicama ispod očiju, onda na takvu fotografiju možete primijeniti template za izglađivanje kože, klikom na Skin Refinement opciju na desnoj strani Makeover prozora i odabirom željenog predloška iz liste dostupnih u dnu ekrana. Ovo je i odlična vijest za profesionalne fotografe koji bi da na lagan i jednostavan način, bez cjelodnevnog rada, postignu odlične rezultate na fotografijama svojih klijenata i klijentica.

U Beauty Centeru (lista parametara na desnoj strani interfejsa) možete po svojoj volji ručno namještati sve spomenuto, pojačavati boje i stvarati vlastite mikseve istih, a ako vam se to ne da raditi, program će vam uvijek izlistati sasvim dovoljno predefinisanih opcija da postignete izgled kakav želite. Tu je i mogućnost generalnog editovanja fotografija, pri čemu možete namiještati kontrast, balans bijele boje, zasićenje boja i još dosta toga, a među efektima se nalazi pristojan broj filtera kao što su Lomo, Sepia, prebacivanje u crno-bijeli izgled i vinjetiranje.

FaceFilter3 prepoznaje RAW formate, a brzina izvođenja čini ga jednim od najlakših i najpraktičnijih alata za retuširanje na tržištu. Jedini manji nedostatak jeste izgled trepavica i obrva, koje mogu djelovati vještački i nacrtano, ukoliko pretjerate sa njihovom gustinom i dužinom, a treba paziti i na koncentraciju boje. 

http://www.reallusion.com/facefilter/

Ocjena: 5

Cijena: $99.99 za Pro Collection verziju;

PLUS
Intuitivan interfejs, brzina izvođenja, realistični rezultati retuširanja i simulacije šminke

MINUS
Mali nedostaci pri "montiranju" trepavica i obrva – moglo je i bolje

SPECIFIKACIJE:
Minimum: Windows: Dvojezgreni procesor, 2GB RAM, 256MB video memorije, Windows XP SP3 / Mac: 4GB RAM, OS X v10.7; Testirano na: Core i5, 4GB RAM, Radeon HD 6370M