Kontekstualni meni bi, teoretski, trebao olakšati snalaženje u operativnom sistemu i ubrzati tok rada u njemu. Međutim, on često ne sadrži potrebne opcije, da ne govorimo o tome da nekad (mada, zaista rijetko) može sadržavati bugovite stavke. Easy Context Menu će vam, kao što mu ime i govori, omogućiti dodavanje brojnih novih stavki meniju do kojeg dolazite desnim klikom u Windowsu. Pri tome je program toliko prost i lagan da ga bez ikakve bojazni i predznanja mogu koristiti i totalni početnici.

Prije svega, ECM je portabilna i izuzetno mala aplikacija (otprilike 1MB), tako da je u tren oka možete skinuti, otpakovati i početi koristiti. Podržava Windows XP i novije Microsoftove operativne sisteme te stiže u 32-bitnoj i 64-bitnoj verziji u istoj arhivi. Pokretanjem odgovarajuće verzije, ECM će vam izlistati dostupne akcije i stavke raspoređene u kontekstualne menije za desktop, foldere, My Computer ikonicu, fajlove i diskove. Naprimjer, jedna od korisnijih je mogućnost dodavanja "Take Ownership" akcije, čime možete riješiti neke od nelogičnih problema u novijim verzijama Windowsa vezanih za blokiranje brisanja ili prebacivanja pojedinih foldera. Na ovaj način brzo možete preuzeti kontrolu nad nekim folderom bez pribjegavanja komplikovanoj proceduri podešavanja ovlasti i rizičnog korištenja skrivenog administratorskog profila u Windowsu.

Autor programa je elegantno riješio potencijalni problem stvaranja gužve u menijima.

Druge izuzetno praktične stavke uključuju ubacivanje direktnog pristupa "Programs and Features" alatu za deinstalaciju programa, kao i otvaranje komandnog prompta sa administratorskim ovlastima putem desnog klika ili pak, automatsko blokiranje određene aplikacije u Windows Firewallu te uključivanje i isključivanje prikaza skrivenih fajlova i foldera. Autor programa je elegantno riješio potencijalni problem stvaranja gužve u menijima spomenutim raspoređivanjem u pojedinačne kontekstualne menije određenih elemenata Windowsa, a kako vam baš nikako ne bi smetale, možete njihovo pojavljivanje u vezati za kombinaciju Shift tipke na tastaturi i desnog klika.

I konačno, sve promjene koje napravite ovim programom izvršavaju se trenutno – nije potrebno restartovati računar da bi se željena akcija pojavila u određenom kontekstualnom meniju.

Nažalost, Easy Context Menu je pomalo prejednostavan – nedostaje mu opcija za uklanjanje viška stavki iz menija (jeste da to možete uraditi u Registryju, ali bilo bi lijepo da može sve s jednog mjesta) i definisanja vlastitih, što je možda i njegova najveća boljka. Ipak, sa mog računara ne ide nigdje. 

http://www.sordum.org/7615/easy-context-menu-v1-2/

 

1/1

 

Ocjena: 4

Cijena: besplatno

PLUS
Vrlo korisne akcije i stavke koje je moguće dodati u kontekstualni meni, trenutne promjene, program je portabilan

MINUS
Nema mogućnosti uklanjanja postojećih stavki i definisanja vlastitih

SPECIFIKACIJE:
Minimum: Windows XP