Alate za čišćenje Registryja već odavno ne koristim iz dva razloga – prvi je taj što obično ne donose nikakva vidljiva poboljšanja i ubrzanja sistema, uprkos tome što autori takvih programa često obećavaju da će se na vašem računaru desiti revolucija kao da ste u najmanju ruku dodali novu pločicu RAM-a. Drugi je taj što su mi oni često pravili probleme umjesto da ih ispravljaju. I nije samo meni, jer često slušam o tome. Naprimjer:

KOMŠIJA: "Ej, Senade, bi li mogao da mi pogledaš računar, ne radi mi "X" program?"

JA: "Naravno! A, je li se sjećaš šta si zadnje uradio prije nego što ti je prestao raditi?"

KOMŠIJA: "Ma, pokrenuo sam ovaj jedan program za čišćenje i ubrzavanje sistema."

JA: "Što, jel' to bilo nekih problema?"

KOMŠIJA: "Ma, nije bilo problema, nego ja to uvijek uradim čim formatiram disk."

JA: "..."

Ono po čemu je CCleaner poseban je to što on nije samo program za ispravljanje problema u Registryju, nego ima i druge, beskrajno upotrebljivije alate i mogućnosti, podijeljene po kategorijama. Sekcija "Cleaner" je izuzetno korisna za one koji godinama koriste jedan operativni sistem bez formatiranja diska i kojima je zatrebalo čišćenje viška fajlova sa sistemske particije. Njihovo ručno brisanje je zamoran i vremenski zahtjevan posao, tako da vam CCleaner omogućava da jednostavnim klikom na dugme "Analyze" dođete do sveg smeća na računaru, čijim brisanjem možete osloboditi gigabajte prostora. Ukoliko ga ostavite na defaultnim postavkama, program će prilikom skeniranja potražiti samo one fajlove koji ne bi trebali dovesti do problema prilikom brisanja.

Međutim, moći ćete izabrati i neke naprednije tipove podataka, kao što je Prefetch za stare programe koji više nisu instalirani. Pored toga, CCleaner će pronaći cache, cookieje i druge podatke koje ostavljaju web browseri (podržani su mnogi, od Chromea, Opere, Firefoxa, Internet Explorera i Safarija, pa do Avanta i Maxthona), a ukoliko vas uhvati takvo raspoloženje (tj. paranoja), možete selektovati i brisanje lozinki, podataka za online forme i listu nedavno posjećenih URL-ova iz svih instaliranih browsera odjednom. Kada pregledate rezultate analiziranja sistema, klikom na dugme "Run Cleaner" trajno ćete obrisati sve pronađene fajlove.

Dalje, u "Tools" sekciji imate izuzetno korisnu alatku za trajno brisanje fajlova po imenu "Wipe Drive" – osim što s njom možete detaljno pomesti čitave particije sa mogućnošću njihovog prepisivanja i do 35 puta, na raspolaganju imate i mogućnost prepisivanja takozvanog praznog prostora na disku, uz čuvanje aktivnih podataka. Na taj način možete biti sigurni da niko neće moći vratiti standardno obrisane podatke, a bez potrebe za formatiranjem particija.

I konačno, u slučaju da vam je mrsko posezati za drugim programima te namjene, ovdje na brzinu možete isključiti ili obrisati neke od servisa i aplikacija koje se pokreću sa operativnim sistemom, te pronaći duple fajlove. Mada, što se tiče ovog zadnjeg, pošto su davno prošla vremena diskova malog kapaciteta, teško da će vam to biti plaho bitno.

Sve u svemu, korisnost CCleanera raste sa brojem godina koje ste proveli bez čišćenja OS-a ili formatiranja diska – jasno je da su čistač temp otpada i Wipe Drive njegove najkorisnije mogućnosti. Čak i ako se odlučite za skeniranje i popravljanje Registryja, CCleaner će vam ponuditi mogućnost pravljenja sigurnosne kopije Registryja u slučaju da budete prisiljeni vratiti obrisane vrijednosti.

1/1


U posljednje vrijeme, CCleaner je dobio verziju za Android, dostupnu na Google Playu, koja osim oslobađanja prostora prati i procesorsko i memorijsko zauzeće, te stanje baterije, dok je desktop verzija 4.14, o kojoj i pišemo, dobila bolju podršku za Firefox, MS Office 2010 i AVG antivirus. CCleaner je besplatan u osnovnoj varijanti, dok se kompletna, Professional Plus, diči brisanjem viška fajlova sa svih korisničkih profila u OS-u i naprednim vraćanjem podataka – za 40 dolara.

Dakako, licenca za besplatnu verziju ne dopuštak korištenje u kompanijama. Pa vi vidite.

https://www.piriform.com/ccleaner/download

Ocjena: 5

Cijena: Besplatan u osnovnoj verziji/Professional Plus košta 40 dolara

PLUS
Temeljito čišćenje temp fajlova i sličnog smeća, trajno brisanje podataka

MINUS
Registry cleaner je suvišan, kratko i jasno

SPECIFIKACIJE:
Minimum: Windows XP/OS X 10.5