Već neko vrijeme se šuška da američka vojska razvija high-tech odijelo po uzoru na Iron Mana za svoje vojnike, koje će biti dizajnirano tako da im obezbijedi zaštitu od metaka, da bi nedavno sve bilo i zvanično potvrđeno. Tactical Assault Light Operator Suit ili jednostavnije – TALOS, zvanični je naziv ovog odijela, a za njegov razvoj zaduženi su inžinjeri sa MIT-a, uz još 56 korporacija, 16 vladinih agencija, 13 univerziteta, te desetak državnih laboratorija. Pored toga, američka vojska planira pozvati još mehaničara i izumitelja da im pomognu u kreiranju komponenti za odijelo, a nije isključeno ni to da će pribjeći i novčanim nagradama kako bi privukli što više saradnika u svoj tim. Što bi se reklo: the more, the merrier. Prototip odijela već je gotov, pa bi njegovo testiranje trebalo započeti već ovog juna.

Od milja prozvano Iron Man odijelo nosit će vojnici specijalnih jedinica, a iako će prototip biti završen ovog mjeseca, rad na TALOS-u neće još dugo biti gotov. Još prošle godine pisalo se o tome da MIT radi na razvoju štita napravljenog od pametnih tečnosti (MR fluids), koji će se moći transformisati od tečnog do čvrstog stanja u nekoliko miliskundi, kada se na njih primjeni električna struja ili magnetno polje. Upravo za ovu tehnologiju vjeruje se da će biti primijenjena u TALOS-u.

Pored toga, vojska želi da ovaj štit bude u stanju da čuva i otpušta energiju kako bi spriječio ozljede i poboljšao performanse vojnika, a popis željenih stvari samo se povećava. Za sada, TALOS će imati gomilu dodataka kao što su kamere koje pokrivaju kompletan vidokrug od 360 stepeni sa ugrađenim noćnim vidom i ekranom koji će prikazivati informacije o borbi u stvarnom vremenu, senzore koji mogu detektovati ozljede i nanijeti pjenu za zatvaranje rana na povrijeđene vojnike, te oklop otporan na metke. Sa vremenom, TALOS sistemi bi mogli uključivati i egzoskelete za cijelo tijelo, namijenjene tome da povećaju snagu vojnika i njegovu brzinu. Svi koji su igrali Crysis, znaju o čemu pričamo.

1/1

Pošto je riječ o vojnoj tehnologiji, TALOS će biti podvrgnut dugotrajnim i rigoroznim testovima, pa se pretpostavlja da će ovi sistemi biti spremni za bojište tek u avgustu 2018. godine.

Međuti, čak ni sve navedeno nije dovoljno da zadovolji apetite američke vojske. Admiral William McRaven, glavnokomandujući u američkim specijalnim jedinicama, izjavio je: "Siguran sam u to da, iako Iron Man 1.0 neće imati letačke sposobnosti, najvjerovatnije će ih imati verzija 3.0". Ako su ovakvim izjavama namjeravali uplašiti vojske ostalih država, to im je vjerovatno i pošlo za rukom.