Iz dana u dan sve više je onih željnih avanture daleko od gradske vreve, negdje u netaknutim predjelima brda i planina. U svemu tome, najbitnije je ostati siguran, a najbrža komunikacija u slučaju bilo kakvih nepredviđenih situacija je mobilni telefon. Obzirom da u takvim predjelima pokrivenost signalom mobilnih mreža nije nešto na što se možemo osloniti, u rubrici Tech predstavljamo jedan mali gadget koji bi to lako mogao popraviti.

****

Somewear je mali gadget namijenjen svim avanturistima, zaljubljenicima u prirodu i ostalim ljubiteljima outdoor aktivnosti, koji je već nadmašio traženu sumu finansiranja putem Kickstarter projekta. Pod nazivom Somwear Global Hotpsot, ovaj mali džepni uređaj omogućiti da svoj napredni telefon pretvorite u satelitski telefon, te tako ostane povezani sa porodicom i prijateljima gdje su mobilne mreže potpuno slabe ili čak nedostupne. To postiže spajanjem na satelitski internet, odnosno satelitsku mrežu Iridium.

Za razliku od robusnih satelitskih telefona, Somewear je težak svega 85 grama, a kompatibilan je sa Android i iOS uređajima, na koje se povezuje putem bluetootha. Uz pomoć Somewear aplikacije na telefonima, hotspot pruža usluge razmjene poruka, slanja e-mailova i SMS-ova, kao i usluge GPS, odnosno određivanja tačne lokacije korisnika. Pored toga tu je i prikupljanje vremenske prognoze, mogućnost skidanja lokalnih mapa, te u slučaju nužde mogućnost slanja alaramnte SOS poruke. Otporan je na vodu i udarce, temperature od -20 do + 40 stepeni Celzijusa, dok bi na jednom punjenju putem micro USB priključka baterija trebala omogućiti slanje preko 1000 poruka. Sve ovo korisnik može dobiti uz pretplatu od 15 dolara mjesečno, dok će vas sam uređaj u ranoj fazi finansiranja koštati 300 dolara.

https://www.somewearlabs.com

1/1