Kako uzrećica kaže, u moru dronova na koje danas možemo naići iza svakog ćoška, evo jednog nešto drugačijeg. Ovaj u pravom smislu riječi ide u more, i simbolično se zove, Nemo!

****

Ekipa skupljena pod nazivom Aquarobotman potrošila je preko 3 godine u razvoju i testiranju Nemo drona. Nemo je dron namijenjen za snimanje pod vodom, a u mogućnosti je snimati video u 4K ili UHD rezoluciji, te fotografije u 16 MP rezoluciji. Sa dimenzijama od 40x30cm, Nemo koristi četiri potisna propelera za perfektnu stabilnost pod vodom, a u mogućnosti je zaroniti do dubine od 100 metara.

Kontrolisanje i Wi-Fi povezivanje se vrši putem mobilne aplikacije, a obzirom da su radio signali blokirani pod vodom, Nemo sliku i komunikaciju vrši putem specijalnog kabla priključenog na Wi-Fi predajnik. Pored prikaza slike u realnom vremenu, moguće je koristiti i neki VR headset za potpuno iskustvo virtualne stvarnosti. Izmjenjiva baterija izdržati će do 3 sata rada, a obzirom na njegove mogućnosti, tvorci naglašavaju da su osim zabavnih i kreativnih snimaka, već imali uspješne zarone u istraživanju podvodnih pećina, ali i u otkrivanju kvarova na brodovima i njihovim motorima.

Njihova Kickstarter kampanja već odavno je nadmašila tražena sredstva za masovnu proizvodnju, a svi zainteresovani mogu ga još uvijek nabaviti po promotivnoj cijeni od 999 američkih dolara.

https://www.kickstarter.com/projects/663044081/nemo-ultra-high-definition-4k-underwater-drone

1/1