Sigurno su se mnogi ljubitelji fotografije bar jednom zapitali kako bi bilo lijepo koristiti stare analogne fotoaparate i objektive, ali da se kreiraju digitalne fotografije. Pa, ako se želite vratiti u neka stara vremenam i praviti fotografije sa vintage i retro efektima, onda bi I’m Back, mogao biti za vas.

I’m Back je uređaj koji obećava korištenje analognih fotoaparata uz mogućnost kreiranja digitalnih fotografija i videa. Još uvijek u fazi Kickstarter kampanje, I’m Back je dizajniran da se može koristiti gotovo sa svakim 35mm analognim fotoaparatom koji posjeduje priključak za sinhronizaciju blica (Sync Flash kabl).

Uređaj radi tako što se na mjesto predviđeno za stavljanje filma u analogni aparat postavlja ekran za fokusiranje, omogućavajući kreiranje slike na novom digitalnom senzoru. Slika se zatim snima na SD karticu i može se pogledati na LCD ekranu ili na nekom priključenom smartphone uređaju obzirom da je integrisana i WiFi podrška.

I’m Back je baziran oko Raspberry Pi mini kompjuterčića. Sadašnji prototip koristi 8 megapikselni senzor, dok će finalni proizvod snimati 16 megapikselne fotke, te UHD video pri 24 fps, odnosno Full HD video na 60 fps-a.

Za sada su testirani brojni aparati poput Nikon F/F2/EM/S2 serije, Canona A1, Minolta Maxxum 7000, Olympus OM10, Paktica B200, Pentax K1000, Yashica JP, Seagul, Leica M2 i Zenit E.

Kroz Kickstarter kampanju I’m Back je dostupan po cijeni od 175 Eura, ili jeftinije ukoliko želite da se poigrate sa sastavljanjem kod kuće, a očekuje se da prvi dostupni uređaji budu spremni u maju 2018.

http://imback.eu/home/

https://www.kickstarter.com/projects/samellos/im-back-advance-digital-back-for-35mm-analog-camer

1/1