Želite se opustiti nakon dugog dana uz knjigu i piće? Ili biste radije pogledali kakav film ili zaigrali neku igru na TV-u u dnevnom boravku? Za šta god da se odlučite, Orb je sposoban prilagoditi svjetlo vašim željama.

Danska kompanija Shade je predstavila Orb, pametnu sijalicu sposobnu prilagoditi osvjetljenje u vašem domu vašem trenutnom raspoloženju. Orb pri tome neće kontrolisati samo boju i toplotu svjetla, već i njegovu direkciju, a putem Bluetootha će komunicirati i sa drugim Orb sijalicama koje imate u svom domu, prilagođavajući atmosferu u cijeloj kući vašim trenutnim aktivnostima.

Sama sijalica se iz konkurencije izdvaja svojim nesvakidašnjim dizajnom - naime, Orb je sačinjen od tri odvojene sekcije, koje zajedno izgledaju poput minijaturnog letećeg tanjira, a čijim paljenjem i gašenjem je moguće dobiti različite nivoe i tipove osvjetljenja.

Orb možete kontrolisati putem posebne mobilne aplikacije, putem koje ga možete i unaprijed isprogramirati. Na taj način npr. možete podesiti Orb da svijetli u toku cijelog dana i da se prilagođava vanjskom osvjetljenju, a tu je i opcija da ga isprogramirate da svijetli dok ste vi recimo na godišnjem odmoru ili poslovnom putu.

Pored same sijalice, njeni kreatori su najavili i poseban abažur za istu, iza kojeg stoji danski dizajner Oivind Slaatto, a koji bi se na tržištu trebao pojaviti zajedno sa Orbom krajem ove godine.

1/1