Ekrani osjetljivi na dodir su već godinama neizostavni dio svakodnevnice i bez njih je teško zamisliti modernu tehnologiju. No, zašto se zaustaviti na ekranima osjetljivim na dodir, kada takvim možemo učiniti bilo koju površinu, na taj način je pretvarajući u svojevrsni digitalni kontroler?

Grupa istraživača sa Carnegie Mellon univerziteta u Pittsburghu, koja inače radi na interfejsima budućnosti, nedavno je predstavila Electrick - tehnologiju koja omogućava da bilo koju provodnu površinu pretvorite u površinu osjetljivu na dodir.

Pri tome se pod “provodnim površinama” podrazumijevaju kako površine kreirane od provodnih materijala (uključujući i plastiku u koju su dodane provodne čestice), tako i površine sa provodnim premazima, a tehnologija koju su razvili radi i na ravnim i na zakrivljenim površinama.

Sama tehnologija je bazirana na tomografiji električnih polja i radi tako što odabranu površinu okruži sa 8 do 16 elektroda, nakon čega par susjednih elektroda u površinu šalje slabu struju, čija voltaža se potom mjeri u svim ostalim elektrodama. Sistem zatim rotira aktivni par elektroda i prati promjene u toku struje koje uzrokuje korisnik svojim prstima, dodirujući spomenutu površinu.

Na taj način, Electrick je sposoban precizno pozicionirati mjesto dodira na površini na kojoj je implementiran, a iako tehnički podržava multi-touch kontrole, zbog niske rezolucije nije toliko precizan kada se više tački dodira nađu blizu jedna drugoj.
U praksi, Electrick bi se mogao primjeniti na razne načine. Na primjer, moguće ga je implementirati na radni sto, nakon čega pritiskanjem različitih dijelova stola možete pokretati različite programe na svom kompjuteru, ili recimo na kućište telefona, tako da držanjem telefona horizontalno pokrenete kameru, odnosno da se vratite na home screen kada telefon okrenete vertikalno.

Istraživači koji stoje iza Electricka se nadaju da će ga na tržište lansirati za godinu dana, tako da imate sasvim dovoljno vremena da isplanirate koje sve površine želite pretvoriti u nove kontrolere za svoje telefone i računare.

1/1