Recite, zar ne bi bilo zabavno moći se igrati sa namještajem kao nekada sa Lego kockama? I zašto bi uopšte namještaj uvijek, kod svakoga – bio isti? Ako ste i vi individualista sa velikim razigranim dječarcem zakopanim duboko u sebi, onda imate razloga za radovanje. Naime, u švicarskoj politehničkoj školi već su razvili  male robotske module koji su u stanju spajati se u različite oblike kako bi kreirali namještaj koji bi bio vama na usluzi i radost vašim očima.

Riječ je o Roombots projektu - djelu naučnika iz BioRobotics Laboratoryja, koji su ovim projektom na umu imali sljedeće: korisnici bi samo napravili tlocrt neke sobe u svom stanu, a ovi robotići bi obavili ostali posao koji se tiče opremanja sobe namještajem.

Svaki komad Roombotsa dug je 22 cm i svaki od njih ima sposobnost bežičnog povezivanja. Oni malo stariji među vama sjetit će se onih plastičnih kutijica u različitim bojama iz kojih smo jeli najukusniji sladoled na svijetu - e, upravo takav oblik imaju Roombotsi!

U unutrašnjosti svakog od njih nalazi se baterija sa tri motora koji ovim modulima omogućavaju da se okreću i obrću sa velikom slobodom. Pored toga, oni imaju i uvlačive "kandže" zahvaljujući kojima se mogu prikačiti jedan za drugog i tako formirati veće strukture. Povezujući se  uzajamno na taj način i rotirajući se, moduli su u stanju postati skoro bilo koji dio namještaja koji zamislite.Kako bi se uspješno pretvorili u namještaj i zakačili za pasivne elemente kao što su postojeći namještaj u vašoj sobi ili zid, Roombotsi se moraju i pričvrstiti za nešto. Zbog toga su u Bioroboticsu razvili posebnu površinu (koju možete vidjeti u videu na kraju teksta) koja ima rupe posebno prilagođene Roombotsovim kandžama. Pričvršćena na zidove, podove ili već postojeće dijelove namješaja, ova ploča služi kao interfejs između modula i okoline.

Kada se prikače na postojeći namještaj, moduli su u stanju, naprimjer, stvoriti pokretne stolove ili lampe koje će vas slijediti po sobi. Ne brinite se, nije im bio cilj da vas uplaše hodajućim lampama! Naime, Roombotsi bi, osim zabavne, mogli u budućnosti imati i jednu humaniju primjenu: osobama sa invaliditetom omogućili bi da jednostavno narede predmetima da im se približe ili da im se uklone s puta.

Za sada, projekat još nije u potpunosti završen, pa su Roombotsi u stanju praviti samo jednostavnije strukture i hibridne kombinacije (tj. kombinacije sa postojećim namještajem). Roombots trenutno uključuje samo četiri funkcionalna modula, koji su u stanju raditi i pokretati se samo sat vremena, što nije ni izbliza dovoljno vremena za kreiranje potpunih dijelova namještaja. Pored toga, treba poraditi i na optimizaciji te ubrzanju modula, s obzirom na to da ne funkcionišu baš glatko kada su grupirani.

Humanoidi iz Bioroboticsa rade i na testiranju različitih vrsta korisničkog interfejsa, sa nadom da će kupci uskoro moći, korištenjem tableta, odrediti tlocrt neke prostorije i tako dati na znanje modulima da nastave svoj rad na opremanju iste.

Eto i to doživismo, a još smo mladi!

http://biorob.epfl.ch/roombots1/1