Iz kompanije Dot, koja stoji iza Dot Watch pametnog sata, tvrde kako su sa svojim novim gadgetom željeli da kreiraju proizvod kakav do sada nije postojao i uređaj koji će otvoriti nova vrata još većem broju potencijalnih mušterija.

Sam Dot Watch predstavlja pametni sat koji umjesto standardnog touchscreen ekrana koristi poseban Dot Rotor mehanizam za ispisivanje Brailleovog pisma, omogućujući jednostavan pristup informacijama osobama koje imaju problema sa vidom.

Kako bi provjerili vrijeme, dovoljno je da dodirnete površinu Dot Watcha - ukoliko sat “ispiše” prvo jednu tačku, a potom dvije, poručuje vam da je trenutno dvanaest sati. A osim što će vam reći koliko je sati, Dot Watch je sposoban i da vas obavijesti o drugim stvarima, poput npr. propuštenih poziva, obzirom da na svojoj površini može Brailleovim pismom ispisati ime osobe koja vas je zvala.

Sa dizajnerske strane, Dot Watch izgleda prilično elegantno, sa svojim kućištem od anodiziranog aluminija, kožnim kaišem i konkavnom površinom posebno dizajniranom da ga zaštiti od udaraca i padova sa visine.

Što se pak tiče hardvera, ispod svog “ekrana” prečnika 43 milimetra Dot Watch krije 32-bitni ARM Cortex procesor, senzor osjetljiv na dodir, horizontalni vibracioni motor, Bluetooth LE 4.2 podršku, kao i 400 mAh bateriju, koja bi mu trebala obezbijediti sasvim dovoljno autonomije prije nego ga budete morali ponovo napuniti.

Isporuke prvih prednarudžbi - kojih je Dot do sada primio više od 140.000, iz 13 zemalja svijeta, već su počele, a sat je trenutno u slobodnoj prodaji dostupan na azijskom tržištu.

1/1