Iako i Kina ima kvalitetnih proizvoda, poput svile i porculana, teško je zamisliti da bilo šta drugo što stiže iz ove zemlje može biti kvalitetno i trajno poput njemačke i italijanske robe. Međutim, Kinezima se mora priznati jedno: cijene njihovih proizvoda toliko su privlačno niske, da je skoro svako od nas barem jednom pokleknuo pred tim "toogoodtobetrue" pogodnostima. Sad se postavlja logično pitanje: da li i ova nova prenosna konzola kineske proizvodnje također spada među takve proizvode?  Na ovo pitanje nećemo dobiti odgovor sve dok konzolu neko ne testira, a do toga ima još pure da se pojede.

Dakle, evo o čemu je riječ. Kineska kompanija GamePad Digital (GPD HK), koja je specijalizirana za proizvodnju gamerskih konzola, predstavila je javnosti svoj najnoviji projekat: gamersku konzolu sa Windows 10 operativnim sistemom, koju reklamiraju kao "laptop koji vam stane u džep". Kako tvrde iz kompanije, na njoj možete igrati sve PC igre koje i inače igrate na Windowsu 10, ali uz malo prilagođavanja, moći ćete igrati i neke retro igre.


Iz Kine s ljubavlju

Pored tradiocionalne tastature, GPD Win ima i ugrađen mini gamepad sa svim kontrolerskim dugmićima na koje ste navikli.  Projekat je predstavljen na Indiegogou i do sada je u potpunosti finansiran, pa ako ste i sami zainteresovani, Win možete unaprijed naručiti preko njega po cijeni od 300 dolara. Kada uđe u zvaničnu prodaju, preporučena cijena ove konzole iznosit će 500 dolara.

Što se tiče specifikacija, Win će dolaziti sa Intel Atom x5-Z8500 procesorom, 4GB RAM-a i 64GB eMMC flash memorije, s tim da se preko microSD kartice prostor za pohranu podataka može povećati na do 128GB. Konzola ima 5,5-inčni ekran na dodir rezolucije 1280×720 piksela, koji je nešto veći od ekrana koji imate na PlayStationu Vita. Uređaj ima podršku za Wi-Fi i Bluetooth, te bateriju od 6000 mAh koja pruža šest do osam sati rada prilikom igranja online igara. Tu su i micro USB, mini HDMI i USB Type A portovi, priključak za slušalice i čitač memorijskih kartica koji podržava TransFlash kartice.

Uređaj će se dostavljati u sve dijelove svijeta, a prve dostave počinju u oktobru ove godine. Vidjet ćemo šta će naručioci dobiti: mačka u vreći ili ono što su, sa najboljim namjerama i željama, naručili za svoje zadovoljstvo.

1/1