Šta na prvi pogled djeluje kao običan bicikl, ali to uopšte nije? Novi proizvod amsterdamske kompanije VanMoof, koja je dizajnirala električni bicikl povezan sa internetom, a za koji nikada ne biste rekli da ima motor kada biste ga ugledali na ulici.

Elegantan i oku privlačan, Electrified S ima električni motor od 250W i bateriju koja po jednom punjenju omogućava domet od 120 kilometara i pomaže biciklistima da uz minimalan napor stignu gdje god požele. Baterija je smještena u samom ramu bicikla, a da se napuni, potrebno je nekih šest sati. Zanimljivo je to što Electrified S, za razliku od većine drugih električnih bicikala, nije pretežak i glomazan, pa je tako i njegov ram, uprkos bateriji koja je smještena u njemu, težak svega 18.5 kilograma, a ljubitelji vožnje biciklom dobro znaju da je lakši ram generalno poželjniji jer umanjuje napor vozača prilikom vožnje kao i samu težinu bicikla.


Ko nema u nogama, ima u novčaniku

Ovaj pametni bicikl nema klasične brave: ako ga želite otključati ili zaključati, sve što trebate uraditi jeste da položite ruku na njega, pa čim detektuje da je riječ o pravom vlasniku, moći ćete ga pokrenuti i nastaviti voziti. VanMoofov bicikl dolazi sa aplikacijom za iOS i Android uređaje, preko koje možete kontrolisati skoro sve funkcije bicikla. Zahvaljujući u bicikl ugrađenom 3G čipu, preko smartphonea možete podešavati postavke vezane za brzinu kojom će bicikl voziti i paliti svjetla kada se spusti noć. Dostupan je u tri boje: bijeloj, crnoj i sivoj.

Pored toga, Electrified S ima i GPS, pa preko smartphonea možete, u slučaju krađe istoga, saznati gdje vam se bicikl nalazi prostom aktivacijom opcije za praćenje bicikla. Zapravo, osnivač kompanije, Taco Carlier, rekao je novinarima da su do sada već imali nekoliko krađa bicikla dok su na njegovim prototipovima testirali funkcionalnost, ali su uz pomoć GPS-a i policije uspjeli vratiti svakog od njih. Svi dijelovi ovog električnog bicikla napravljeni su specijalno za VanMoof kompaniju, a svjetla ugrađena u ram bicikla za njih je napravio Philips.

Naravno, ne možemo očekivati da nešto ovakvo bude jeftino. Prednarudžbe preko zvaničnog sajta otpočinju ove sedmice, a dostave počinju u junu. Oni koji ga žele kupiti, morat će za Electrified S izdvojiti skoro 3000 hiljade eura. Međutim, s obzirom na to da je jedna ovakva investicija ekološka i isplativa u zemljama sa uređenim biciklističkim stazama, onda cijena i nije toliko strašna. Šta još da kažemo, osim: "Blago onom ko te ima...".

1/1