Scribble je posljednja olovka/hemijska/stylus, koja će vam ikada zatrebati. Ima pametnu tintu koja je vodootporna pa neće izblijediti pri dodiru sa tečnošću i koja mijenja ton i boju ovisno o vašim željama, koje mogu biti beskrajne. Doduše, vrlo lako bi se moglo ispostaviti da je riječ o prevari s obzirom na to da je Scribble Kickstarter kampanja svojevremeno bila otkazana, kao i učestvovanje u beta testiranju - ali, sam projekat definitivno izgleda zanimljivo.

Ova kontroverzna pametna olovka za koju još uvijek nije sigurno kako funkcioniše dolazi u dva oblika: kao Scribble Pen i kao Scribble Stylus. Scribble Pen je namijenjen isključivo crtanju i pisanju na papiru, dok Stylusom možete crtati, pisati, skicirati i slikati na Surface Pro i Android tabletima te na iPadu i iPadu Pro. Scribble Pen košta 400 dolara, dolazi sa baterijom koja nudi sedam sati rada po jednom punjenju i ima tri različite veličine vrha olovke za kontrolu debljine povučenih linija.

Scribble Stylus košta 200 dolara i dolazi sa dva različita vrha za pisanje i crtanje: jednim debljim, gumenim vrhom koji vam omogućava da pravite šire poteze pri crtanju, a za veću preciznost tu je tanji i čvršći vrh stylusa. Stylus ima laganu litijumsku bateriju koju punite preko micro-USB kabla, a koja po jednom punjenju omogućava do petnaest sati konstantnog korištenja i rada.


Demonstracija Scribblea

Oba Scribblea imaju ugrađen RGB senzor koji vam omogućava da "spasite" bilo koju boju iz okruženja koja vam se svidi. Potrebno je da ga usmjerite prema objektu sa željenom bojom i pritisnete odgovarajuće dugme te odmah nakon toga možete početi crtati baš tom bojom bez ikakvih daljih komplikacija. Kao što možete i sami vidjeti u priloženom videu, kada imate Scribble kod sebe, teoretski je dovoljno da ugledate neku boju na šoljici, zidu ili nečijoj majici, pa da samo prislonite olovku ili stylus uz nju i pametna tinta će stvoriti baš tu nijansu koju možete koristiti odmah ili pohraniti za kasnije. Sve boje možete imenovati kako želite, sortirati ili dijeliti sa prijateljima.

Sačuvane boje koje vam se svide kasnije možete prebaciti na svoj smartphone ili tablet tako što ćete Scribble povezati sa njima preko Bluetootha. Olovka ima prateće aplikacije za Android i iOS uređaje, pa svoje customizirane i sačuvane nove boje možete lako prebaciti u Photoshop ili CorelDRAW.

1/1

Najbolje od svega je to što Scribble možete koristiti i bez smartphonea, a što se tiče punjenja sa tintom, ono dolazi sa naručenim Scribbleom i ne morate ga platiti odvojeno. Kada se tinta potroši, novu turu možete naručiti po cijeni manjoj od 25 dolara, a na zvaničnom sajtu piše da se tinta ne troši baš tako brzo. Za sada ćemo im vjerovati na riječ, jer drugačije i ne može.

Oni koji su svoj Scribble naručili poslije decembra trebali bi dobiti svoj primjerak u trećem kvartalu ove godine (autori ništa ne obećavaju), a dostave idu, kako tvrde na zvaničnom sajtu, u sve dijelove svijeta. Ukoliko ste zainteresovani, narudžbu svog primjerka Scribblea možete obaviti ovdje.  Ali, budite upozoreni da su narudžbe u stvari nastavak crowdfundinga te da novac ide u razvoj uređaja, što stoji u uslovima korištenja pri kupovini.