Samsung Family Hub

Posebnu pažnju na ovogodišnjem CES-u izazvao je Samsungov Family Hub, prvi frižider koji dolazi sa integrisanim Amazon Echo uređajem za glasovno upravljanje i misijom da bude središte vašeg doma. Novi Samsungov proizvod ima tri ugrađene kamere koje vam omogućavaju da preko smartphonea kad god poželite pogledate šta vam nedostaje u frižideru dok ste na poslu.

Ovaj ogromni frižider sa četvera vrata izrađen je od nehrđajućeg čelika, a ima i poseban 21,5-inčni LED touchscreen sa Wi-Fi konekcijom, koji vam omogućava da dok ste u kuhinji imate ujedno i praktičan pristup društvenim mrežama, porukama, itd.

Zahvaljujući spomenutom touchscreenu, sa članovima porodice možete razmjenjivati podsjetnike, fotografije i dijeliti obaveze preko kalendara, ali i slušati omiljenu muziku preko servisa za streaming poput Pandore.

Preko njega možete gledati isti sadržaj koji se prikazuje na Samsungovom TV-u (ukoliko ga imate). Cijena još uvijek nije poznata, ali se zna da će Family Hub postati dostupan na određenim tržištima u proljeće ove godine.

SCiO skener za hranu

Pored najpopularnije aplikacije za računanje kalorijske vrijednosti namirnica, Calorie Countera, na ovogodišnjem CES-u je predstavljena spravica koja računanje kalorija svodi na sekund posla.

Riječ je o SCiO skeneru za hranu francuske kompanije DietSensor, koji vam stane u džep, a dolazi sa Bluetoothom i navodno brzinski skenira hemijski sastav svega što se nalazi na vašem tanjiru i tako vam otkriva kalorijsku vrijednost hrane koju jedete. To postiže analizirajući način na koji molekule hrane vrše interakciju sa svjetlošću (near-infrared spectroscopy), a na tržištu će se, po još nepoznatoj cijeni, pojaviti krajem ove godine.

Prvi kineski putnički drone

Ehang je kineska kompanija koja je napravila bespilotnu letjelicu tešku više od 200 kilograma, a koja teoretski može poslužiti kao autonomno prevozno sredstvo za jednu osobu. U tom slučaju, Ehangov drone bi sa jednim putnikom mogao letjeti brzinom od 100 kilometara na sat, nešto više od 20 minuta, a opremljen je i dodatnom opremom kako bi se održala sigurnost putnika u lošim vremenskim uslovima.

Iako ovakva letjelica nije legalna u SAD-u, kineska kompanija već pregovara sa drugim državama o njenoj mogućoj praktičnoj upotrebi. Za početak, Novi Zeland je izgleda zainteresovan za probna testiranja, a kako će od toga stvari dalje teći, ostaje da se vidi. Sama kompanija je do sada obavila 100 uspješnih testnih letova sa pravom osobom u letjelici, a očekuje se da će Ehang 184 koštati između 200.000 i 300.000 dolara.

Gemini 2 pametne patike

Ove patike napravila je kompanija Under Armour posebno za one korisnike koji se ne žele zamajavati nošenjem smartphonea dok vježbaju. Opremljene su ugrađenim senzorima koji cijelo vrijeme dok ih nosite, mjere sve što i ostali fitness trackeri, uključujući udaljenost koju ste prešli i količinu sagorenih kalorija.

Najbolje od svega je to što se, zahvaljujući pratećoj aplikaciji MapMyRun , svi ti podaci kasnije automatski prenesu na vaš smartphone, a na vama je samo da provjerite kako napredujete. Patike koštaju 180 dolara, a u prodaji će se naći od proljeća.

Faraday Future FFZERO1 trkaći električni automobil

Moramo priznati: ovo nije samo električni trkaći automobil. Ovo je prava zvijer od automobila, koji izgleda kao Alien na četiri točka. FFZERO1 je impresivno vozilo od 1000 konjskih snaga, a djelo je kalifornijskog Faraday Futurea.


Konceptualni video

Iako je na ovogodišnjem CES-u predstavljen samo kao koncept modela, treba napomenuti da ga je kompanija osmislila i sastavila za samo 18 mjeseci. Još uvijek se ne zna kada će automobil u proizvodnju, ali da mi ne dužimo, pogledajte priloženi video u kojem je sve objašnjeno do u detalje: i kako je automobil nastao i kako impresivno izgleda.

Chevy Bolt: električni automobil za mase

Chevy Bolt je također debitovao na ovogodišnjem CES-u, a veliku pažnju je izazvao zbog savršeno pristojnog spoja cijene i dometa. Kada uđe u prodaju, Chevy Bolt će koštati samo 30.000 dolara, a kako tvrde iz kompanije, imat će domet veći od 300 kilometara po jednom punjenju.

Automobil ima ugrađen 10,2-inčni touchscreen na kontrolnoj ploči, sa novim  MyLink sistemom koji vozačima olakšava potragu za korisnim informacijama i to tako da ih sve prikazuje na ploči kako bi vozaču bile pred očima.

Opremljen je i niskoenergetskim Bluetoothom, koji se automatski povezuje sa vlasnikovim smartphoneom čim se ovaj nađe u dometu auta od nekih 30 metara, pa automatski pali svjetla, što vozačima olakšava pronalazak atomobila u mraku. Chevy Bolt bi trebao izaći u prodaju krajem 2016. godine.

1/1