Orbii je robotska loptica istoimene kompanije iz Teksasa, namijenjena cjenovno pristupačnom, a opet efikasnom nadzoru vašeg doma. Povezuje se sa kućnom Wi-Fi mrežom, pa možete nadgledati sve što se dešava u vašem domu iz bilo kojeg dijela svijeta. Ovaj robot je sastavljen od različitih modula od kojih svaki ima posebnu funkciju. Opremljen je HD kamerom, raznim senzorima koji mjere kvalitet zraka u stanu, uključujući i nivo vlage, temperaturu zraka, te prisustvo dima ili gasa.

I dok većina današnjih nadzornih sistema zahtijeva poprilično skupu instalaciju i postavljanje više kamera koje će nadgledati prostor iz različitih uglova - Orbii vrši sve osnovne funkcije nadzora doma, s tim da će, kada uđe u prodaju, biti cjenovno prihvatljiv i lagan za korištenje. Tako barem tvrde u kompaniji. Upravo zato Orbiija možete koristiti nakon samo nekoliko jednostavnih pripremnih koraka: prvo ga napunite na stanici za punjenje, povežete ga sa kućnom Wi-Fi mrežom i odmah možete početi sa nadgledanjem.


Orbii na djelu

Orbiiju možete pristupiti preko bilo kojeg uređaja kojeg u tom trenutku imate pri ruci i provjeriti kakvo je stanje u kući: da li je šporet isključen, frižider zatvoren i da li je sve ostalo na svom mjestu. U slučaju da se nešto ipak desi dok vas nema kod kuće, da naprimjer, dođe do požara - preko smartphonea ćete dobiti upozorenje kako biste  odmah mogli reagovati. Dakle, čim senzori detektuju neki problem, Orbii će vas odmah obavijestiti o tome, a ovo će učiniti čak i u slučaju prejakih zvukova.

Međutim, ono što Orbiija razlikuje od ostalih nadzornih sistema, jeste prije svega njegova pokretljivost. U stanju je preći svaki kutak u kući, automatski snimajući čim detektuje neki pokret, a čak se i samostalno puni - jednostavno se otkotrlja do stanice za punjenje i tako štedi korisnikovo vrijeme i trud.

Zahvaljujući posebnoj tehnologiji koja se nalazi u vlasništvu kompanije, a koja se zasniva na mašinskom učenju - što se više koristi, Orbii više uči o svome okruženju i pamti položaj svih soba u vašem domaćinstvu. Međutim, još uvijek nije poznato koliko će Orbii koštati.

Sa prikupljanjem novčanih sredstava za masovnu proizvodnju Orbiija kompanija planira započeti u prvom kvartalu ove godine preko crowdfunding kampanje, a ako sve prođe kako treba, počet će ga dostavljati kupcima u trećem kvartalu. Do tada nam ostaje samo da strpljivo čekamo i otkrijemo cijenu ove loptaste čuvarkuće.

http://www.myorbii.com/

1/1