Jedan od takvih izuma je i Argus II, retinalni implantant, stvoren prvenstveno za osobe koje imaju neki vid nasljednih očnih oboljenja, kao što je retinitis pigmentosa. Razlog zbog kojeg pišemo o njemu, leži u tome što je Argus prvi uređaj takve vrste na svijetu. Naime, ono što Argus II razlikuje od ostalih sličnih uređaja jeste njegova sposobnost da se dugoročno održi u ljudskom organizmu, bez opasnosti da će ga tijelo odbaciti ili da će se pokvariti. Iako je riječ o senzacionalnom uređaju koji ljudima pomaže onda kada ih vid počne u potpunosti napuštati, Argus je dosta ranije - još 2011. godine - odobren za korištenje u komercijalne svrhe od strane Evropske Unije, dok je u SAD-u odobren tek u februaru 2013. godine.

Argus II Retinal Prosthesis System djelo je firme Second Sight iz Kalifornije, a sastoji se od tri dijela: malog elektronskog receptora signala sa antenom koji se ugrađuje u blizini oka, još manje video kamere zakačene na naočale koje pacijent nosi i uređaja za procesiranje videa koju pacijent nosi blizu sebe. Evo kako sve zajedno funkcioniše: nakon što se pacijentu hiruršim putem ubaci implantant u blizini oka, pacijent nosi naočale sa kamerom koja hvata slike iz okoline, a te slike postaju električni signali koje obrađuje jedinica za obradu videa, odnosno slike. Nakon toga, signal se bežičnim putem prenosi do receptora pored oka, stimulišući preostale zdrave retinalne ćelije. Ovakvu električnu stimulaciju retine mozak prepoznaje kao tačkice svjetlosti, što je dovoljno da osoba koja koristi Argus II može koliko-toliko funkcionisati u društvu.

Nažalost, cijena ovog implantanta nipošto ne ukazuje na to da je on napravljen u humanitarne svrhe.

Argus II Retinal Prosthesis System namijenjen je pacijentima starijim od 25 godina koji mogu malo ili nimalo percipirati svjetlost usljed uznapredovalog retinitisa pigmentose. Rezultati kliničkih studija pokazali su da ARPS pomaže pacijentima da identificiraju lokaciju na kojoj se nalaze, pokrete objekata i ljudi, da raspoznaju velika slova i riječi, te im pomaže u svakodnevnim izazovima koji ih čekaju kada zakorače van, a tu spada i detektovanje ivice trotoara.

Iako za sada ovaj sistem ne omogućava potpuno vraćanje vida, iz firme Second Sight se nadaju da je Argus II samo prvi korak ka tome.

1/1

Nažalost, cijena ovog implantanta nipošto ne ukazuje na to da je on napravljen u humanitarne svrhe. ARPS košta čitavih $115.000 i dostupan je samo u određenim klinikama u Švicarskoj, Francuskoj i Velikoj Britaniji (kada je riječ o Evropi). Samo se nadamo da će cijena Argusa II s vremenom opadati, te da će iz Second Sighta uskoro pronaći i način za potpuni oporavak ljudskog vida.

http://www.2-sight.eu/en/product-en