...Jer, kome je do glumljenja ljubaznosti, kada samo želite pod tuš i u krevet? A, možda ste i introvert kojeg iscrpljuje svaki dodatni sekund opštenja sa drugim ljudima? Bilo kako bilo, u nekim američkim hotelima gosti više ne moraju komunicirati sa ljudskim osobljem kada žele peškire, sapune, pa čak i kafu iz automata. A, sve to zahvaljujući Relay robotima američke kompanije Savioke, koja je nedavno objavila da je uspjela prikupiti 15 miliona dolara za finansiranje ovog projekta zahvaljujući, između ostalog, ulagačima poput Googlea i Intela. Prvobitna ideja je bila da Relay roboti budu na usluzi u zdravstvenim ustanovama, ali sada su proširili model poslovanja i na druge branše, uključujući i hotele.

Kako izgleda po brojnim komentarima ispod članaka stranih medija na ovu temu, Amerikanci su oduševljeni objavom da je u njihove hotele stigla robotska sobna usluga, pa nerijetko šaljivo pitaju: "A, koliku tačno napojnicu dajete robotu?". Od 2014. godine, kada je projekat zvanično predstavljen, Saviokeovi roboti su od jednostavnog koncepta itekako napredovali pa je njih dvanest raspoređeno u pet hotela u SAD-u. Međutim, Savioke planira ubrzo povećati njihov broj.

Tako Relay botovi već neko vrijeme gostima koji odsjedaju u ovim hotelima donose peškire, paste za zube, ali i Starbucks kafu sa automata koji se nalaze u hotelskim lobijima.


Iako su visoki samo 91 centimetar i teški 45kg, Relay roboti su veoma praktični. Kada gost zatraži, naprimjer, dodatne peškire, hotelsko osoblje jednostavno napuni Relay svim potrepštinama i ukuca broj sobe na njegov touchscreen, potapše ga, a robot bežičnim putem pozove lift i već je na putu prema gostu. 

Koristeći Wi-Fi i 3D kamere, robot dalje navigira prema označenoj sobi, a gosta pozivom na telefon obavještava da je stigao pred vrata. Sa gostima Relay može komunicirati uglavnom preko poruka koje se prikazuju na njegovom ekranu, tako da slobodno možemo reći da je ovdje riječ o naprednijoj verziji korpe za namirnice, a ne naprednom robotu poput Peppera. Nakon što obavi svoj zadatak, Relay se vraća do stanice za punjenje gdje čeka svoj sljedeći zadatak. Iz Saviokea tvrde da su Relay roboti u toku 2015. godine obavili više od 12000 isporuka gostima, a od toga najviše pasti za zube.

1/1

LA Times je razgovarao sa menadžerom jednog od hotela u kojem "radi" jedan Reley robot (kojeg su oni preimenovali u Wallyja), koji je rekao da su gosti u tolikoj mjeri oduševljeni ovim robotom, da često naručuju stvari u sobu samo da bi ga vidjeli. Pored toga, menadžer hotela je naglasio kako Relay ne oduzima posao ljudskoj posluzi, nego im čak ostavlja više vremena za druge zadatke. Kako god da okrenete, mora se priznati da je Relay u tolikoj mjeri samostalan i nezahtjevan, da definitivno može uticati na smanjenje glavobolja koje ljudski zaposlenici redovno dobiju zbog količine svakodnevnih obaveza na poslu.

E, sad, druga je stvar što Amerikanci debelo zaostaju za Japanom, u kojem roboti vode čitav jedan hotel (Henn-na Hotel ili Weird Hotel), ali o tome neki drugi put.