Kalifornijska kompanija SuitX kreirala je modularni mehanički egzoskelet Phoenix koji, iako i dalje papreno skup za mnoge ljude, ipak ima nešto nižu cijenu u odnosu na slične konkurentne proizvode. Naime, SuitX-ov egzoskelet košta "samo" 40.000 dolara, dok im je uobičajena cijena do sada bila između 70.000 i 100.000 dolara. Bitno je naglasiti i to da je glavni cilj kreatora Phoenixa bio taj da riješe sve moguće probleme vezane za dizajn egzoskeleta, kako bi ga mogla koristiti i djeca.

Upravo zbog toga je SuitX-ov egzoskelet dosta lakši u odnosu na ostale medicinske egzoskelete dostupne na tržištu: težak je samo 12 kilograma, zbog čega je pogodan i za pripadnike mlađe generacije koji imaju problema sa kretanjem. Što se ostalih mogućnosti tiče, Phoenix nudi sve ono što nude i ostali egzoskeleti na tržištu. Dakle, riječ je o nosivom robotu čija je glavna misija da poboljša pokretljivost osobe koja ga nosi, a dolazi sa baterijom koja korisniku omogućava do četiri sata neprekidnog kretanja ili osam sati umjerenog korištenja sa pauzama.

1/1

Međutim, Phoenix ne nudi neku veliku brzinu kretanja (otprilike 1km na sat), tako da je korisnicima i dalje jednostavnije upotrijebiti električna kolica ukoliko neki posao moraju brzo obaviti.

Već smo na samom početku spomenuli da je riječ o modularnom egzoskeletu, što znači da ga korisnici vrlo lako mogu prilagoditi svojim specifičnim potrebama i različitim oblicima invaliditeta. Naprimjer, dizajn Phoenixa omogućava osobama kojima treba pomoć pri kretanju na samo jednom koljenu, da nabave prilagođenu verziju egzoskeleta. Također, korisnici Phoenixa mogu podesiti način na koji će se kretati (takozvani parametri hodanja) pomoću posebne Android aplikacije, kako bi se osjećali što je moguće ugodnije prilikom korištenja.

Kompanija trenutno prima rane narudžbe, a sa prvim isporukama Phoenixa krenut će već u martu. Sada nam samo ostaje nada da će u dogledno vrijeme cijena ovakvih pomagala biti dovoljno niska, kako bi ih mogao nabaviti veći broj ljudi kojima trebaju. Vrijeme je. I to već odavno.

U priloženom videu možete vidjeti kako otprilike izgleda kretanje sa Phoenixom, mada moramo naglasiti da su svi dostupni videi stari dvije godine i da su iz prve, eksperimentalne faze.


http://www.usbionics.com/