Prije samo nekoliko dana, The Drone Racing League je najavio da uskoro kreće sa prvom zvaničnom sezonom trke bespilotnih letjelica, s tim da će se prvo takmičenje Lige održati na Sun Life stadionu u Miamiju. Trke droneova i sunčani Miami - pitanje je može li bolje od toga?

Takmičenje bi se trebalo održati 22. februara, a vjerovali ili ne, DRL je za Ligu droneova već prikupio više od osam miliona dolara i to od, između ostalog, pjevača grupe Muse, Matta Bellamyja i medijske korporacije Hearst. Dakle, ovo takmičenje bi, s obzirom na prikupljeni kapital i veliku zainteresovanost koju su za ovaj projekat pokazale neke od najvećih američkih korporacija, moglo postati nešto slično Formuli 1, samo što će se ovdje, umjesto automobila, trkati droneovi.

Tokom takmičenja, piloti će upravljati identičnim, kamerama opremljenim letjelicama koje će snimati rutu kojom lete i sve što se dešava prilikom trke. Kako bi vidjeli kuda idu, piloti će imati i specijalne naočale koje će im pružati video pogled iz prvog lica. Organizacija će u predstojećoj sezoni koristiti DRL Racer 2: drone koji je posebno prilagođen profesionalnom trkanju i koji je dug 25,5 centimetara. Okvir mu je izrađen od karbonskih vlakana i štiti elektronske komponente dronea koji ima i postolje za ugradnju HD kamere.


Launch video za Drone Racing League

Treba napomenuti i to da DRL na svojoj zvaničnoj stranici ima i DRL First Person Video simulator za Windows i OS X, koji se još uvijek nalazi u beti, a preko kojeg zainteresovani mogu provjeriti da li bi mogli biti FPV piloti. Naime, iako će u početku u Ligi učestvovati samo već dokazani piloti, koji su postigli uspjehe na drugim sličnim takmičenjima, organizatori se nadaju da će popularizacijom Lige droneova, u takmičenju s vremenom moći učestvovati svi oni koji znaju šta znači upravljati takmičarskim droneovima i koji se žele dokazati u ovom specifičnom sportu. 

Nakon prve trke u Miamiju, druga će se održati na još zanimljivijoj lokaciji - u napuštenom trgovačkom centru Hawthorne u Hollywoodu, a za cijelo vrijeme takmičenja, droneovi će raditi razne zabavne stvari i prevladavati razne prepreke, poput izbjegavanja razrušenih zidova i probijanja kroz prepreke napravljene od neonskih svjetala. Izgleda da će ukupno biti održano pet ovakvih takmičenja, nakon čega slijedi i Svjetski šampionat rezervisan za one najbolje pilote. Nažalost, ovo takmičenje publika za sada neće moći pratiti uživo. Međutim, svi zainteresovani će moći pogledati snimke takmičenja, jer će DRL snimljeni materijal predstaviti kroz zabavan video.

Za sada, prvi cilj DRL-a jeste da pomoću ovakvih videa zainteresuje potencijalnu publiku i pokaže im koliko su zapravo ovakva takmičenja sa droneovima zabavna i zanimljiva. Ukoliko im ovo upali, krajnji cilj im je da počnu sa live-streamingom trka. U svakom slučaju, riječ je o sjajnom projektu koji tek treba da se razvije u nešto značajnije.

http://thedroneracingleague.com

1/1