Možda ne izgleda elegantno, ali bespilotna letjelica "AirMule" može poletjeti sa do 500 kilograma tereta, te je nedavno obavila i prvi samostalni testni let (priloženi video). Letjelica je djelo izraelske kompanije Urban Aeronautics, a razvijena je sa ciljem da bude u stanju doći do terena na koje tradicionalni helikopteri ne mogu sletjeti.

Letjelica je opremljena internim/unutrašnjim rotorima i Aeronauticsovom patentiranom Fancraft tehnologijom, što joj omogućava da uspješno i precizno manveriše u uskim područjima zakrčenim zgradama, šumom i planinama. Doduše, AirMule ima i neka ograničenja zbog svoje masivnosti, koja se prije svega odnose na njen domet s teretom, jer to može uspješno odraditi samo u krugu od nekih 50 kilometara, ne više.

Iako u kompaniji koja ih je kreirala tvrde da se ove letjelice mogu koristiti i za civilne potrebe, recimo, za spašavanje planinara i tome slično, dovoljno je samo vidjeti jednu od njih pa shvatiti da je prije svega namijenjena vojsci. Ukupne dužine nekih šest metara, sa stražnjim dijelom širokim tri metra i prednjim dijelom širokim dva metra, AirMule izgleda kao divovska buba opremljena rotorima. Iz Aeronauticsa tvrde da bi jedna mobilna jedinica, sastavljena od deset do dvanest AirMule bespilotnih letjelica, mogla opskrbiti skoro 3000 vojnika svim potrebnim zalihama i nakon toga prenijeti na sigurno ranjenike (po dva vojnika u jednoj letjelici).


Pored toga, AirMule je u stanju da na jednom mjestu lebdi koliko god je potrebno, bez obzira na potencijalno teške vremenske uslove u kojima bi se mogao naći, što obuhvata i olujno nevrijeme i vjetrove brzine do 88 kilometara na sat.

AirMule je opremljen i padobranima koji su tu za slučaj da dođe do kvara motora ili rotora, kako letjelica i njen teret ne bi bili uništeni pri padu. A, kako su se Aeronauticsovi inžinjeri striktno pridržavali svih pravila propisanih od strane američke Federalne uprave za civilno vazduhoplovstvo vezanih za dizajn rotokoptera, u kompaniji tvrde da je AirMule ne samo pouzdano i efikasno sredstvo za prevoz tereta, nego i jedno od najsigurnijih ikada izgrađenih.

Posljednji testovi kojima je AirMule bespilotna letjelica podvrgnuta bili su uspješni, što je njenim konstruktorima omogućilo da nastave sa daljim testovima i da saznaju kako se letjelica ponaša kada se nalazi van vidnog polja, dok leti kroz pošumljeno područje. O rezultatima budućih testiranja Urban Aeronautics će obavještavati sve zainteresovane preko svog zvaničnog sajta, a testovima se za sada ne nazire kraj. Zbog toga i nije poznato kada će tačno ove "leteće mazge" ući u zvaničnu upotrebu.

http://www.urbanaero.com/

1/1