Recimo da odete na neku planinu, bilo u BiH, bilo negdje na drugom kraju svijeta. I tako, odete vi na kampovanje, a kad padne noć, upalite vatricu, dobro se nalijete pivom i zaspite, a vatra se u toku noći ugasi. Odjednom, osjetite dahtanje. Dahtanje koje (znate vi to iz iskustva, jel'), ne pripada zgodnoj napaljenoj djevojci, nego međedu koji bi da također okusi malo pive.

Šta ćete uraditi? Početi bježati? Kako, ako nema mjesečine? A ne treba zaboraviti uzeti u obzir ni činjenicu da medvjedi mogu trčati i do 40 km na sat. Čak i ako vam bježanija nekako pođe za rukom jer je medo bio mlako zainteresovan za ljudski biftek, bilo bi lijepo da znate kuda idete i da usput izbjegnete druge mede, nabadanje na jelene i nalijetanje na sove. E, dragi moji, tu dolazimo do potrebe, nasušne potrebe, za kakvom laganom termalnom kamericom koja bi vam dupence sigurno i neoprljeno dovukla do sigurne luke.

Jedna od novijih termalnih kamera koja nam je privukla pažnju jeste Scout TK termalna kamera, koja je djelo američke kompanije FLIR. Scout kamera teška je samo 170 grama i bez problema vam može stati u džep, tako da je možete nositi svuda sa sobom.  To što je malena, ne znači i da je manje moćna, jer Scout vam omogućava pregled svega što se nalazi na udaljenosti od 80 metara.


Scoutom možete snimati fotografije ili video, a možete birati čak i boju u kojoj ćete vidjeti toplokrvna bića. Uređaj dolazi sa punjivom litijumskom baterijom koja po jednom punjenju omogućava do pet sati rada, a ne treba zaboraviti ni robustan i vodootporan dizajn koji vam omogućava da, ako bude potrebe, pogodite nekog napasnika njome, pri čemu će kamera ipak ostati čitava i spremna za dalju upotrebu.

Scout je opremljen LCD ekranom rezolucije 640 x 480 piksela, a radi bez problema i pri ekstremnim temperaturama koje se mogu kretati od -20 do 40 stepeni Celzijusa. S obzirom na to da ova termalna kamerica ima samo četiri dugmeta i da je lagana i lako nosiva, možete je koristiti samo jednom rukom, dok drugom razmičete žbunje ili (ako ste na mračnom parkingu) uzimate ključeve iz džepa. Prva tri dugmeta koristite za snimanje, kontrolisanje osvjetljenja i podešavanje boje, dok je četvrto dugme namijenjeno paljenju i gašenju kamere.

Dakle, ako planirate odlazak na kampiranje, onda imajte na umu Scout TK termalnu kameru, koja bi se na tržištu trebala pojaviti nekad u toku ove godine, a koštat će 600 dolara.

http://www.flir.com/hunting-outdoor/

1/1