Sugr Cube je prvi prenosni Wi-Fi zvučnik na tržištu koji vrši direktan streaming online muzike i omogućava kontrolu playbacka dodirom i gestama. Riječ je o majušnom zvučniku čije je kućište izrađeno od pravog drveta, a dolazi sa ugrađenim Spotify Connectom. Da podsjetimo, Spotify Connect je sistem koji omogućava podešavanje konekcije između audio sistema i Interneta, tako da dobijete streaming muzike direktno sa Spotifyja. U tom slučaju, telefon služi samo kao daljinski upravljač.

Međutim, ovo nije sve: Sugr Cube donosi i malo inovativniji način upravljanja kontrolama, tako da je njime moguće upravljati pokretima ruku, odnosno tapšanjem, a ne preko klasičnih dugmića i kontrola na kakve nailazimo na običnim zvučnicima. Port i glava za pojačavanje i smanjivanje tona nalaze se na stražnjoj strani kutije i to je otprilike to. Ostala dugmad, karakteristična za do sada nam poznate slične uređaje, jednostavno nisu tu. Dakle, onaj ko nabavi jedan ovakav zvučnik i poželi preskočiti neku pjesmu, može nagnuti Sugr Cube na desnu stranu. Za vraćanje unazad, potrebno je nagnuti ga na lijevu stranu. Za sviranje ili pauziranje, dovoljno je jednom blago potapšati vrh kućišta zvučnika.

Pored toga, Sugr Cube se može kontrolisati i preko laptopa, smartphonea i tableta, pa shodno tome, dolazi sa aplikacijom koja, pored svih navedenih opcija, nudi i neke dodatne, poput one za povezivanje dva zvučnika kako bi se dobio stereo zvuk. Aplikacije za iOS i Android uređaje nude i podršku za slušanje muzike sa internetskih radio stanica poput Pandore i BBC-ja.

1/1

Iako sami zvučnici nemaju ni devet centimetara (tačnije, visoki su samo 8.89cm), njihova veličina ne utiče i na jačinu zvuka koju proizvode. Novinari koji su ga već imali priliku isprobati, tvrde da Sugr Cube daje izuzetno bogat zvuk, pa je njime moguće komotno zamijeniti stare glomazne zvučnike ukoliko zauzimaju previše prostora u kancelariji ili stanu. Jednostavnog i čistog dizajna, Sugr Cube će poželjeti ne samo audiofili, nego i ljubitelji skandinavskog dizajna, koji je poznat po svojoj jednostavnosti i funkcionalnosti.

Sugr Cube zvučnici dolaze sa baterijom dovoljnom za jedan dan rada po punjenju, a nude 4GB flash memorije, što je dovoljno prostora za pohranjivanje povelike kolekcije pjesama. Uređaj podržava i sve uobičajene audio formate, poput MP3-a, AAC-a, WAV-a, FLAC-a, itd.

Zapravo, Sugr Cube je Kickstarter projekat koji je veoma brzo finansiran, a oni koji ga žele kupiti, morat će izdvojiti 230 dolara. Treba napomenuti i to da je tim koji je radio na zvučnicima uglavnom sastavljen od bivših Microsoftovih inžinjera iz hardverskog odjeljenja, a trenutno su locirani u Teksasu, Kini i Norveškoj.

U priloženom videu možete pogledati demonstraciju toga kako Sugr Cube radi u kombinaciji sa smartphoneom:


http://www.sugrsugr.com/