Obični civilni droneovi trenutno baš i nemaju neki domet zato što su povezani sa zemaljskim stanicama radio vezom. Francuska kompanija UAVIA odlučila je promijeniti ovu situaciju i droneove slične onim vojnim, učiniti dostupnim i običnim civilima. Njihova tehnologija (za čiji patent još uvijek čekaju odobrenje) omogućit će korisnicima da svojim bespilotnim letjelicama upravljaju preko 3G ili 4G veze.

Svoje usluge prvo namjeravaju ponuditi raznim kompanijama koje će na ovaj način moći nadzirati svoje udaljene fabrike i proizvodne pogone, te tako vršiti nadzorne i sigurnosne inspekcije bez potrebe da šalju inspektora na put. Umjesto toga, ovaj će preko Interneta moći upravljati jednim droneom ili čitavom flotom kako bi utvrdio stanje na lokalitetu koji ga zanima. A svi znamo da to znači ogromnu uštedu kompaniji kada je riječ o putnim troškovima njenih zaposlenika.

UAVIA se za sada, zbog brojnih regulacija kojima su podložni letovi bespilotnim letjelicama, morala pri testiranjima tehnologije ograničiti na francuski industrijski sektor u kojem je ovakva vrsta kontrole bespilotnih letjelica u nekim situacijama ipak dopuštena. Zanimljivo je i to da se vodstvo kompanije nada nekim bitnim promjenama u trenutnim zakonima kojima se reguliše upravljanje bespilotnim letjelicama, a očekuju ih već naredne godine. Naime, kompanija smatra da će im te promjene pomoći pri širenju poslovanja, a - ko zna? Možda će svoju tehnologiju zahvaljujući njima moći ponuditi i običnim konzumentima? 

1/1

A, evo kako njihov sistem funkcioniše: oni koji budu koristili njihove usluge, preko svog browsera će moći zakazati let droneovima širom svijeta. Dok operator bude upravljao letjelicama udaljenom kontrolom, one će će mu slati HD video feed svega što snime svojom kamerom.

Ukoliko iz nekog razloga dođe do prekida konekcije, drone ima dvije mogućnosti: da nastavi sam prema planu do zacrtane lokacije ili da se sigurno prizemlji, a svi podaci koji pri tome budu prikupljeni bit će enkriptirani i uploadani na kompanijske cloud servere. Tako će razne kompanije na raspolaganju imati usluge poput 3D mapiranja i georeferenciranja, što će im itekako olakšati nadziranje proizvodnih pogona, ali i njihovo osiguravanje.

Kako bi došla do tehnologije koja stoji iza cijelog projekta, UAVIA je blisko sarađivala sa developerima Ubuntua, tako da kompanijski droneovi rade na Ubuntu Core operativnom sistemu. Iz kompanije također tvrde da su neke (za sada neimenovane) kompanije već isprobale njihovu tehnologiju.

Međutim, UAVIA trenutno i dalje sprovodi testne letove na strogo ograničenom prostoru kako bi prikupila dovoljno dokaza da uvjere odgovorne kako njihov sistem upravljanja bespilotnim letjelicama ne ugrožava vazdušni prostor. U prilog im ide i informacija koja stoji na njihovom zvaničnom sajtu, na kojem piše da su, zahvaljujući svojoj tehnologiji, uspješno upravljali droneom u Parizu iz San Francisca, ne koristeći pri tome ništa osim računara sa Internet konekcijom.

Direktor kompanije, Clement Christomanos, smatra da je upravo uključivanje internetske konekcije u let bespilotnih letjelica idealan način da svi letovi budu sigurniji i da budu "pred očima" zaduženim za vadušni promet. Naime, preko Interneta je lakše prijaviti vrijeme polijetanja i rutu svakog dronea, te je tako i nadzor nad njima lakši, što je upravo ono što državna regulatorna tijela i žele postići kada su droneovi u pitanju. Svjetsku premijeru ovaj cloud sistem za kontrolu bespilotnih letjelica trebao bi doživjeti uskoro, a kada tačno, ostaje da se vidi.

http://uavia.eu/en/