A, ko će, ako neće Korejci, jelte? Ovaj put nam iz zemlje robotike, biotehnologije i plemenitih metala, stiže vijest o prvom trodimenzionalnom hologramu u boji, kojeg su nakon samo dvije godine eksperimentisanja razvili naučnici sa južnokorejskog ETRI Instituta.

Do sada su na tržištu postojali samo skoro-pa-hologrami koji su od dvodimenzionalnih slika trikovima stvarali holografske efekte (poput projekcija Tupaca i Michaela Jacksona), a ono što nas je posebno obradovalo, jeste vijest da je tehnologija koja će nam omogućiti slanje i primanje pravih pravcatih holograma preko 5G mreže - već u izradi i da bi trebala biti gotova u roku od narednih pet godina!

Genijalci sa ETRI-ja uspješno su razvili tehnologiju koja proizvodi trodimenzionalnu hologramsku projekciju u tri boje: crvenoj, zelenoj i žutoj, a slika se prikazuje u okviru posebnog okruglog displaya koji, budimo iskreni, podsjeća na trpezarijski sto. Međutim, na ovom "stolu" vas čeka neobično iznenađenje: Rubikova kocka veličine 7,62 centimetra koju možete pogledati iz bilo kojeg ugla. Ono, očekuješ vazu sa cvijećem, pepeljaru ili zdjelu voća, a dobiješ hologram. Dobri 21. vijek.


Hologram se prikazuje zahvaljujući različitim visokonaponskim laserima. Slika koju na kraju vidimo, odnosno 3D hologram u boji, zapravo je rezultat prelamanja svjetlosti prilikom kojeg se usljed miješanja dvije različite boje, stvara treća koju i vidimo na hologramu.

Međutim, teška srca moramo priznati da ovom sistemu treba još dosta dorade kako bi se mjerio sa hologramima koje mi imamo usađene u svojim mozgovima zahvaljujući naučno-fantastičnim filmovima. A, pošto je čitav sistem, uprkos nezanemarljivom napretku, poprilično neimpresivan i glomazan, istraživački tim sa ETRI-ja planira u narednih pet godina poraditi na njegovom smanjivanju kao i na poboljšavanju kvalitete i veličine slike koja se preko njega prikazuje.

Inače, treba napomenuti i to da je u ovom istraživanju učestvovalo čak šesnaest korejskih organizacija i kompanija, uključujući tu i LG Display, Yunam Optics i Silicon Works, a sam razvoj započeo je još 2013. godine. Tačnije, sve je započelo kroz vladin projekat "Giga KOREA", čiji je cilj bio i da se ova tehnologija iskoristi za stvaranje 10-inčne holografske televizije do 2021. godine.

U veoma kratkom videu možete pogledati kako izgleda prvi trodimenzionalni hologram korejskih istraživača. Znamo, nije impresivan kao u SF filmovima i serijama, a nije ni izbliza zabavan kao hologram princeze Leie, ali bolje išta nego ništa. Šta ćete. Bolje golub na grani, nego golub na prozorskoj dasci.

1/1