Dobro zapamtite ime Humai - jer to je naziv kompanije koja ima ozbiljne planove da sve one koji se panično boje smrti, pakla, zemlje i roštilja - učini besmrtnima. Ukoliko vam se stvar na prvu čini lažnom, samo da napomenemo da lik koji stoji iza svega jasno i glasno tvrdi da nije riječ o lažnom projektu. Iako je startup smješten u Los Angelesu, ovdje je ipak riječ o punokrvnoj australskoj kompaniji sastavljenoj od samo pet članova, koja je u posljednjih nekoliko dana svojim idejama i izjavama dostojnim naučne fantastike izazvala veliku prašinu u medijima i javnosti.

Toliku prašinu, da se u komentarima na sajtovima koji su pisali o ovoj temi vodi pravi mali rat između pristalica i protivnika ove ideje. A, koje to ideje? Pa, zapravo veoma ambiciozne ideje da se kroz upotrebu savremene tehnologije, ljudska svijest preseli u umjetno tijelo i tako nastavi "živjeti". Ovaj projekat nosi naziv "Atom & Eve", a u Humaiju se nadaju da će biti spreman za primjenu za nekih tridesetak godina.

U procesu oživljavanja umrlih Humai će koristiti nanotehnologiju i umjetnu inteligenciju kako bi sačuvao sve ono što jednu osobu čini posebnom jedinkom koja se razlikuje od svih drugih na svijetu. Tu spada i specifičan način na koji neko vodi konverzaciju, zatim obrasci njegovog ponašanja za života, njegovi misaoni procesi i sve ostale informacije o načinima na koje tijelo jedne osobe funkcioniše u cjelini.

Sve to Humai planira "preseliti" u umjetno tijelo u kojem će se nalaziti i pravi mozak preminule osobe, a koji će, prema riječima osnivača Josha Bocanegre, navodno nastaviti slati moždane talase tijelu na isti način kao i prije smrti domaćina. Zapravo, čim osoba koja se pretplatila na ovakvo oživljavanje umre, Humai će joj kriogenički zamrznuti mozak kako bi u savršenom stanju dočekao implementaciju ove tehnologije i bio ugrađen u novo tijelo. Zanimljivo je i to da mozak umrle osobe namjeravaju obnavljati pomoću tehnologije kloniranja.

1/1

Sve podatke vezane za jedinstven način govora, mišljenja i ponašanja neke osobe, Humai namjerava prikupljati godinama prije nečije smrti i to preko raznih aplikacija koje planiraju razviti, a koje će svi oni koji budu željeli ovakav "tretman", morati redovno koristiti.

Međutim, osnivač Josh naglašava kako ovaj projekat za njega ne znači isto što i za većinu onih koji su skoro saznali za njegove ambiciozne planove - za njega ovo nije borba protiv smrti, nego nuđenje jedne opcije više ljudima: da li žele umrijeti ili ne. "Ja lično ne mogu ni zamisliti zašto bi neko poželio da umre, ali poštujem tuđe želje" - rekao je Josh za strane medije. Bravo Josh, bravissimo! Kao da na planeti nema već dovoljno ljudi... A, da prvo smislimo lijekove za boleščuge koje nas tamane i iskorijenimo glad u svijetu? Ne, izgleda da ovi problemi ipak nisu dovoljno zabavni onima koji imaju moć i znanje da ih iskorijene. Bolje je prvo umrijeti, pa onda opet oživjeti.

http://humaitech.com/