Quantum13 je djelo kalifornijske kompanije InVisage Technologies, a poseban je zbog toga što će hvatati HDR fotografije filmske kvalitete i stabilne akcijske snimke - a sve to kroz objektiv 13-megapikselne kamere vašeg smartphonea.

Inače, Quantum13 je, kako i sam broj u nazivu jasno pokazuje, 13-megapikselni foto-senzor koji je posebno pogodan za današnje napredne telefone pošto zauzima veoma malo prostora unutar njih. Njegov QuantumCinema HDR mod ima tri dodatne stope dinamičkog raspona u odnosu na klasične CMOS senzore. Također, Quantum13 se ne koristi softverom kako bi postigao određeni efekat, što znači da na fotografiji snimljenoj ovim senzorom ne bi trebalo biti dodatne distorzije. Svaki korisnik koji u budućnosti kupi smartphone opremljen Quantum13 senzorom, moći će po potrebi iskorištavati i prednosti njegovog QuantumCinema HDR moda.

Sam senzor radi sa Qualcomm i MediaTek procesorima i koristi nanotačke kako bi uhvatio što više svjetlosti, što na kraju rezultira i boljom kvalitetom fotografije (uporedne primjere fotografija snimljenih ovim senzorom sa drugim kamerama, možete vidjeti na priloženoj slici). Quantum13 ima i pametni elektronski okidač, zadužen za stvaranje stabilnijih akcijskih snimaka, čak i pri 2K i 4K rezoluciji.

1/1

Iako je do sada ovakva kvaliteta slike bila rezervisana za skuplje i kvalitetnije DSLR kamere, izgleda da ovakva situacija neće potrajati još zadugo, jer bi  Quantum13 trebao biti spreman za masovnu upotrebu već početkom naredne godine. Naime, u firmi tvrde da je već nekoliko, za sada neimenovanih kompanija, pristalo na korištenje ovih InVisageovih senzora u kamerama svojih smartphonea, s tim da će im, kako sami kažu, početi isporučivati senzore do kraja 2015. godine, pa je moguće da će do zvaničnog lansiranja prvih smartphonea sa ovom tehnologijom doći već početkom 2016. godine.

Konkretne primjere koji prikazuju poboljšanja do kojih će Quantum13 dovesti kada je riječ o video snimkama koje snimamo našim kamerama na smartphoneima, možete pogledati u kratkom kompanijskom promotivnom filmiću, u kojem su prikazali snimak trkanja autićima. U njemu ćete imati priliku vidjeti kako se kamera, opremljena Quantum13 senzorom, snalazi pri nepovoljnim uslovima osvjetljenja, a usput ćete vidjeti i kako funkcioniše i koliko je glatko samo snimanje akcijskih scena.

Sada nam samo ostaje da sačekamo, pa onda valjda i dočekamo te nove smartphone sa "revolucionarnim" Quantum13 senzorima. Nadajmo se da zbog njih cijena istih neće skočiti do neba i dalje.

http://www.invisage.com/