Gest je izazvao veliko interesovanje publike na Kickstarteru, tako da je uređaj dobrano prije isteka kampanje prikupio potrebna sredstva. Kreatori Gesta u kampanji su tražili 100.000 dolara za proizvodni proces, a u trenutku pisanja ovog teksta, devetnaest dana prije isteka roka kampanje, uređaj je prikupio više od 160.000 dolara. Naravno, cifra i dalje samo raste.

O čemu je zapravo riječ? Gest je nosivi uređaj koji vam omogućava da svoj računar kontrolišete bez uobičajene periferije poput tastature i miša ili da koristite smartphone bez direktnog dodirivanja touchscreena. Sistem koji se sastoji od navlake za šaku omogućava korisnicima da određenim pokretima ruke i prstiju rade u pojedinim računarskim programima, skrolaju sadržaj i da rade skoro sve što i inače rade na uređajima, samo što to zahvaljujući Gestu djeluje pomalo HarryPotter-oliko.

Da pojasnimo: ako, recimo, radite u nekom od programa za 3D modeliranje, sa Gestom na ruci moći ćete rotirati objekat bukvalno oponašajući rukom hvatanje i okretanje nečega što se (ne) nalazi u njoj. I to je samo jedan od konkretnih primjera. Ostale možete vidjeti u videu:

Prvi program sa kojim će Gest moći bez problema raditi jeste Photoshop, te neki alati za 3D modeliranje poput AutoCAD-a i 3DS-a. Odmah po vađenju iz kutije, korisnici će Gest kontroler moći koristiti za rad u Photoshopu na Mac i Windows računarima koji podržavaju Bluetooth 4.0, a dodat će i podršku za "tipkanje" na Windowsu, Macu, iOS-u i Androidu. Preko Gestovog besplatnog softvera korisnici će i bez ikakvog znanja iz skriptiranja moći sami mapirati vlastite customizirane geste koje će im olakšati korištenje i snalaženje sa ovim nosivim uređajem.

Gest ima podršku za Bluetooth Low Energy, što mu olakšava povezivanje sa svim vašim uređajima. Zatim, uređaj dolazi sa micro USB portom i punjivom baterijom koja će korisnicima omogućiti čitav dan rada po jednom punjenju, a tu su i senzori zaduženi za lako, brzo i tačno praćenje i prepoznavanje korisnikovih gesti.

Njegov prvi prototip kreatori iz Teksasa su potpuno ručno izradili, a nakon što završe sa beta testiranjem i proizvodnjom, Gest bi trebao biti spreman za dostavljanje tek u novembru 2016. godine. Oni koji ga žele unaprijed naručiti, mogu dobiti svoj primjerak Gesta za 150 dolara, par za obje ruke za 300 dolara, a limitirano izdanje izrađeno jednim dijelom od drveta po cijeni od 250 za jedan, odnosno 500 dolara za par.

https://www.kickstarter.com/projects/asdffilms/gest-work-with-your-hands

1/1