AuraVisor je prvi VR headset sa ugrađenim računarom, koji ne morate priključiti ni na šta, a čim ga nataknete na glavu, možete se igrati i uživati u video sadržajima od 360 stepeni. Mada, preko HDMI kabla ga možete, ukoliko to želite, povezati sa kompjuterom ili gamerskim konzolama.

Britanac koji je zadužen za njegov nastanak, James Talbot iz Yorkshirea, tvrdi da sve što budući korisnici trebaju uraditi jeste da kupe AuraVisor, uključe ga i skinu nekoliko aplikacija, pa će moći raditi šta ih volja: igrati se i uživati u raznim video sadržajima. Dakle, nema potrebe za ikakvim žicama i povezivanjem headseta sa smartphoneom ili računarem: ovaj uređaj ima već sve potrebno smješteno u svojoj unutrašnjosti. AuraVisor nudi i stereoskopsku viziju, pa preko njega možete gledati TV programe i dvodimenzionalne filmove u 3D okruženju.

AuraVisor ima 5-inčne ekrane i četverojezgreni Rockchip RK3288 procesor na 1,8GHz, podršku za igranje igara i gledanje 3D videa, a dolazi i sa podrškom za Wi-Fi i Bluetooth. Baziran je na Android OS-u, ima litijumsku bateriju i ugrađene senzore. Sa donje strane vizira nalaze se kontrole preko kojih podešavate fokus slike, pojačavate i smanjujete zvuk, resetujete, selektujete, idete na meni, itd.

1/1

U zavisnosti od sadržaja, baterija traje od tri do pet sati: tri sata ukoliko igrate igru, a pet sati ukoliko je riječ o video streamingu. Iako Talbot tvrdi da je vizor namijenjen svim grupama korisnika, pa i djeci, prilikom njegove izrade prvenstveno je na umu imao gamere i "neustrašive istraživače", a poseban naglasak stavljen je na razvoj grafike. Najbitnije od svega jeste to što se ovaj headset može koristiti odmah po otvaranju kutije u kojoj je došao i što ne zahtijeva neko posebno znanje kako bi se koristio.

AuraVisor je potpuno spreman za masovnu proizvodnju, pa je Talbot pokrenuo kampanju na Kickstarteru kako bi prikupio potrebni novac za otpočinjanje proizvodnog procesa. Ostala su još 23 dana do kraja kampanje, a već je prikupljeno više od 90.000 funti od traženih 100.000, što definitivno pokazuje da su ljudi samo čekali na praktičnije VR headsete. Za donaciju od 175 funti ili više moguće je dobiti vlastiti primjerak AuraVisora, a dostave bi trebale započeti u maju 2016. godine.

Da ne dužimo, pogledajte i sami na šta tačno liči iskustvo korištenja ovog uređaja: