UsBidi je nova vrsta punjača za smartphone i tablet uređaje, osmišljena tako da riješi sve dugogodišnje probleme vezane za punjenje modernih mobilnih uređaja. Za ovaj punjač odgovorna je australska kompanija UsBidi Charger koja nam je, kroz nedavno pokrenutu kampanju na Kickstarteru, predstavila novu, inteligentnu generaciju punjača. Naime, UsBidi ima takozvanu "auto-unplug" funkciju koja potpuno prekida dotok struje u bateriju mobilnog uređaja čim se ona u potpunosti napuni. Jednostavnije rečeno, ova funkcija se ne razlikuje od vašeg ručnog isključivanja punjača iz struje.

Dok obični punjači nastavljaju slati nepotrebnu energiju u bateriju smartphonea ili tableta čak i onda kada je baterija 100 posto puna, UsBidi ima ugrađenu printanu ploču koja će to zaustaviti. Osim što se na ovaj način štedi energija, istovremeno se značajno produžava život baterije naših mobilnih uređaja.

I ne samo to: UsBidi može napuniti vaš smartphone dvostruko brže u odnosu na standardne punjače. Naime, kada svoj smartphone uključite u USB port na računaru, obično se sam proces punjenja usporava jer se za to vrijeme odvija i proces sinhronizacije podataka. Kada istu stvar uradite sa UsBidijem, dovoljno je da pritsnete određeno dugme na njemu, pa da sinhronizacija prestane kako bi sva raspoloživa energija otišla na punjenje uređaja.LED indikatori na UsBidiju pokazuju korisniku i izdaleka koliko je smartphone napunjen, a sam kabl je, kako tvrde kreatori, znatno izdržljiviji od uobičajenog. Jednim dijelom to je tako zato jer UsBidi ima i magnetne krajeve koje možete lakše zakačiti na lako dostupna mjesta (pogledajte u videu), pa se oni osjetljivi dijelovi kabla neće tako lako iskrzati niti će se sam kabl zapetljati.

UsBidi je dizajniran tako da radi i na Android i na iOS smartphoneima i tabletima, a bit će dostupan u dvije verzije: kao MicroUSB i Appleov MFI Certified Lightning kabl. Također se može koristiti i sa ZNAPS magnetnim adapterom.

Iako je ostalo još 38 dana do kraja kampanje, UsBidi je već potpuno finansiran. Njegovi kreatori su tražili samo 35.000 dolara, a sakupljeno je više od 140.000 dolara. UsBidi možete naručiti u različitim dužinama: od 30 cm, 90 cm i 1,8 metara, te tri boje: crnoj, plavoj i zelenoj. Cijena UsBidija za donatore koji ga već sada rezervišu iznosi skromnih 18 dolara, dok će zvanična cijena, koja stupa na snagu od februara 2016. godine (kada započinju i dostave), biti 36 dolara.

http://www.usbidicharge.com/

1/1