Lumen je džepna lampa koja, sve dok je drži živ čovjek sa pulsom, a ne vampir - neće ostati bez osvjetljenja. Njen kreator Ross Zhuravskiy, koji je navodno iz New Yorka, ali u promotivnom videu sa Kickstartera zvuči kao frišak imigrant iz Poljske, tvrdi da je jačina osvjetljenja koje Lumen nudi proporcionalna onome koje dobijete iz lampe na svom smartphoneu, samo što ovu lampu, za razliku od smartphonea, nikada ne morate puniti. Prevedeno u brojke, Lumen ima 5-milimetarsku LED diodu i maksimalan output, odnosno jačinu svjetlosti od 3000 milikandela.

A, evo kako stvar zapravo funkcioniše: Lumen ima termolektrični generator koji stvara struju čim ga dotaknete na za to predviđenom mjestu i koji zahvaljujući toploti vašeg tijela obezbjeđuje potrebno osvjetljenje, dok ostatak metalnog kućišta služi svjetiljci kao radijator.


Ova svjetiljka dostupna je u dva materijala: titanijumu i aluminijumu, a može se naručiti sa ili bez tricijumske cijevi koja svijetli u mraku i tako vam olakšava pronalazak lampe. S obzirom na to da nama u BiH i dan-danas zna iznenada nestati struje, a rijetko ko od nas drži nadohvat ruku običnu lampu ili svijeću, ovaj izumčić bi nam mogao dobro doći.

To jest, mogao bi nam dobro doći ukoliko bismo novac za režije radije potrošili na Lumen lampu. Naime, za donaciju od 95 dolara i više možete dobiti kombinaciju Lumen Titanium i Lumen Aluminiuma sa svijetlećom cjevčicom, dok će vas najjeftinija opcija koštati 30 dolara i za to možete dobiti samo "običnu"  Lumen svjetiljku od alumijuma.

Ipak, da je projekat zaista dobar i da je izazvao veliko interesovanje kupaca, dovoljno govori činjenica da je, iako do kraja kampanje na Kickstarteru ima više od 20 dana, Lumen već odavno finansiran. Ross je tražio samo 5000 dolara, a već je prikupljeno više od 49.000 dolara, dok cifra i dalje raste.

S obzirom na to da se kreator (sudeći prema njegovim vlastitim riječima) baš momački nameračio na razvoj različitih proizvoda sa alternativnim izvorima energije, mi mu čestitamo i želimo sreću u daljem radu. Živio i koju i za nas popio!

1/1