Već danima se veći dio BiH budi po mraku, izlazi na posao po mraku, radi po mraku i na kraju liježe, a da ga nijedna zraka ovog škrtog, oktobarskog sunca nije nijednom ogrijala. Međutim, ako bismo bili pravi "odlikaši" pa uvijek postupali prema savjetima doktora, fitness stručnjaka i nutricionista, mi bismo i po ovakvom kijametli vremenu, koje podsjeća na pojedine scene iz filma "Apokalipsa danas", brstili cveklice i razne dugine salatice, ostali pozitivni i naravno, svakodnevno vježbali po sat vremena. A, kome je po ovakvom vremenu do toga, a ne do pice, pomfrita, kakvog dobrog filma ili igre i dobrog starog spavanca?

Ipak, našli su vrli ljudi lijeka čak i našem sveopštem ljenstvovanju prouzrokovanom nedostatkom ikakve dnevne svjetlosti (još malo pa će nam se pojaviti i vampiri kao u "30 Days of Night"). Riječ je o Tao stolici, namjenski opremljenoj za to da vas nervira i tjera na aktivnost dok vi samo želite beskrajno dugo buljiti u neki, bilo kakav - ekran.


Naime, ova aluminijska stolica, koja je djelo tech startupa Tao Wellness iz Rena, opremljena je gomilom senzora koji mjere koliko snagom vi, recimo, odgurujete njene naslone kako biste vježbali gornji dio tijela, dok ekran koji se nalazi na jednoj ručki prikazuje količinu na ovaj način potrošenih kalorija. Zahvaljujući posebnom, takozvanom Variobics sistemu, specijalno kreiranom za sve Tao proizvode, na ovoj stolici možete vježbati  mišiće cijeloga tijela.

Tao Chair se bežičnim putem povezuje sa pratećom aplikacijom koja radi na iOS, Android i Windows Phone uređajima, a sama aplikacija služi vam kao trener koji pokazuje na koje sve načine možete iskoristiti ovu fitness stolicu. Što se tiče njene cijene, ona još uvijek nije zvanično određena, ali kreatori smatraju da će vjerovatno koštati manje od 1000 dolara.

Međutim, ovo nije prvi ovakav proizvod Tao Wellnessa: u čitav posao inteligentnih sprava za vježbanje ušli su sa Tao Wellshellom, malom elektronskom spravicom koja stane u džep, a koja korisnicima omogućava da vježbaju bilo gdje da se nalaze tako što je pritišću što jače mogu na različite načine i tako toniraju svoje mišiće. Uprkos svemu navedenom, naš je zaključak da vam, ako već želite pošteno vježbati, ništa ne može pomoći kao staro dobro dizanje dupenceta sa stolice/kauča/kreveta. A opet, kome je sada do toga?

http://tao-wellness.com/

1/1