Ipak, iako zvuči nevjerovatno, ne mora značiti i da je nemoguće. Ove sedmice vam predstavljamo friško predstavljenu i jedinstvenu tehnologiju, koja energiju prikuplja "ni iz čega" i koja, ukoliko se razvije kako treba, može napajati sve naše uređaje. Zauvijek.  Naravno, to ne znači i da hoće. Ali, vrijedi se nadati.

Riječ je Freevoltu, posebnom sistemu koji prikuplja energiju od RF signala iz postojećih bežičnih mreža i digitalne televizije i na osnovu njih može doživotno i besplatno napajati bilo koji uređaj koji ne zahtijeva previše energije. Ovaj izum stiže iz britanske kompanije Drayson Technologies, koja je ovu tehnologiju razvila za komercijalnu upotrebu.

Freevolt se sastoji iz tri dijela: antene koja prikuplja RF energiju iz bilo kojeg izvora koji se nalazi u okviru raspona koji iznosi 0.5-5GHz, "ultra-efikasnog" ispravljača do kojeg se sva prikupljena energija sprovodi, te modula koji svu energiju skladišti i zatim od nje proizvodi elektricitet. I to je to. Sada zvuči jednostavno, zar ne? Nije ni čudo, jer je spomenuta kompanija jednostavno odlučila iskoristiti svu tu besplatnu energiju u vidu radio talasa koji su nam neprekidno, u manjoj ili većoj mjeri na raspolaganju - i zatim ih pretvoriti u iskoristivu energiju.

Ipak, uprkos svojoj efikasnosti, Freevolt se još uvijek ne može koristiti za napajanje uređaja koji zahtijevaju više energije. Na mjestima na kojima postoji velika koncentracija RF signala, kao što je naprimjer jedna moderna kancelarija, jedna standardna Freevolt jedinica može proizvesti samo oko 100 mikrovati energije, što nije dovoljno čak ni za punjenje smartphonea.

1/1

Ipak, u Draysonu smatraju da bi Freevolt, ovakav kakav je trenutno, mogao predstavljati "okosnicu modernog povezanog domaćinstva i u širem smislu, IoT tehnologije". Uređaji zasnovani na radu senzora mogli bi tako biti napajani Freevoltom zauvijek, što bi se posebno moglo iskoristiti na manjim IoT uređajima, kakvi su pametni alarmi za detekciju dima ili kamere na pokret.

Isto tako, u Draysonu smatraju da bi se, dugoročno, Freevolt mogao iskoristiti za produženje trajanja baterija na modernim nosivim gadgetima, poput pametnih satova.

Kako bi osigurali sebi zaradu od ove tehnologije,  Draysonov poslovni model uključivat će prodaju licenci za Freevolt i sa njim povezanih patenata, a naplaćivat će i pružanje tehničke podrške svima onima koji su zainteresovani za korištenje ove tehnologije.


A, kako bi na konkretnom primjeru pokazali na koji se tačno način ova tehnologija može iskoristiti, DT je proizveo CleanSpace - vlastiti proizvod koji se napaja isključivo Freevoltom, a riječ je o monitoru koji mjeri zagađenje zraka. Ovaj uređaj trenutno je dostupan samo Britancima preko crowdfunding kampanje na Crowdfunder.co.uk, po početnoj cijeni od 55 funti.

Kompanija je već počela nuditi i razvojni paket za developere koji bi da malo "pročačkaju" po ovoj novoj tehnologiji, a kojeg je moguće unaprijed naručiti preko zvaničnog sajta Drayson Technologiesa.

http://www.getfreevolt.com/