Knocki je djelo teksaške kompanije Swan Solutions, a riječ je o okruglom senzornom uređaju koji možete zalijepiti na bilo koju ravnu površinu i zatim mu posebnim ritmom kuckanja izdati naredbu za paljenje TV-a ili pokretanje aparata za kuhanje kafe. Uz Knocki, više nećete imati nikakvu potrebu za korištenjem daljinskog upravljača, dugmića na kućnim aparatima i prekidača.

Knocki se aktivira posebnim kuckanjem: recimo, kada jednom kucnete o neku površinu, upalit će vam se TV, a kada kucnete tri puta uzastopno, upalit će se radio i tome slično. Sistem funkcioniše tako što detektuje vibracijske uzorke preko ugrađenog akcelerometra. To znači da Knocki neće zamijeniti neke uobičajene zvuke iz okruženja (kao što je bio slučaj sa legendarnim Clapperom) za naredbu upućenu njemu, jer naprosto ne funkcioniše na osnovu detektovanja akustike, nego vibracija.


Sve akcije koje želite da Knocki pokreće na osnovu različitih tipova kuckanja postavljate preko besplatne prateće aplikacije za Android i iOS. Također, iako Knocki dolazi sa gomilom predinstaliranih automatiziranih funkcija koje možete izabrati preko aplikacije, on funkcioniše i sa mnogim drugim IoT uređajima i API-jima kompanija poput Nesta, Wemoa, SmartThingsa i IFTTT-a. Tako, naprimjer, upotrebom IFTTT-ovih alata, možete Knokciju dodijeliti i neke nove funkcije koje vam trebaju, a ne dolaze sa samim uređajem.

Međutim, da biste koristili Knocki, ne morate baš nužno u svom domu imati skupe pametne uređaje: kuckanjem možete pokrenuti i muziku na smartphoneu kako biste ga lakše pronašli kada ste u žurbi, a možete ga postaviti i blizu kreveta i preko njega aktivirati alarm za buđenje i ugasiti svjetlo ili TV. Knockijev softver u stanju je tačno analizirati kuckanje i odrediti da li je riječ o namjernom kuckanju ili jednostavno nazdravljate čašom vina za vrijeme večere.

Knocki se može iskoristiti i za zaštitu doma, pa ga tako možete programirati da vam preko prateće aplikacije pošalje poruku kada vam neko zakuca na vrata ili da pozove hitnu pomoć ukoliko kucnete o neku površinu na određeni način.

Ukoliko ga postavite na drvenu površinu, Knocki ima domet od skoro dva metra, a ako ga postavite na metalnu ili neku drugu površinu, domet mu je otprilike metar i 20 centimetara, tako da ne morate kuckati neposredno u njegovoj blizini. Ovaj uređaj koristi obične AA baterije koje bi trebale trajati godinu dana, a kako ima ugrađen Wi-Fi, to znači da ne zahtijeva nikakve dodatne instalacije i petljanje sa žicama. Jednostavno ga postavite na neku površinu, odredite mu funkcije preko aplikacije i već ga možete početi koristiti.

Knockija je moguće već sada naručiti preko zvaničnog sajta kompanije, a vi ga možete dobiti za 84 dolara, uključujući tu i cijenu dostave. Dostave bi trebale krenuti prije nadolazeće praznične sezone, pa ostaje još samo da se vidi kakva će prodaja biti ostvarena ove prve, prelomne godine ulaska Knockija u prodaju.

https://knocki.com/

1/1