Španski startup Erle Robotics nameračio se na to da svog robota opremi sa šest paukolikih nožica, kako bi mogao "krenuti hrabro tamo gdje se nijedan drone do sada uputio nije". Njihov novi paukoliki robot je prvi koji je pogonjen Ubuntu Coreom.

Erle Robotics nazvao je svog paukolikog bota Erle-Spider, a ono što ga razlikuje od većine sličnih jeste činjenica da Erle ima noge umjesto točkića pomoću kojih se kreće. To će spriječiti tipičan problem sa kojim se susreću točkićasti roboti: Erle će zahvaljujući ovom svom specifičnom načinu kretanja moći prelaziti i preko mnogo zahtjevnijih i neprohodnijih terena nego što su travnate i glatke betonske površine, pa neće biti nezgodnih zastoja kod svakog malo većeg kamena.


Njegovi kreatori su u Erlea smjestili računar sa četverojezgrenim ARM Cortex-A7 procesorom na 900MHz, 1GB RAM-a i baterijom dovoljnom za 45 minuta kretanja. Erle Robotics uz svoj prizemni drone nudi i komplet softverskih alata pomoću kojih developeri mogu programirati Erlea da radi ono što odgovara njihovim potrebama.

Erle-Spider je opremljen i različitim senzorima: onim za mjerenje pritiska, zatim senzorom koji mjeri temperaturu, gravitacijskim senzorom, digitalnim kompasom i žiroskopom. Zahvaljujući svoj ovoj opremi, Erle se može autonomno kretati i izbjegavati prepreke koje mu stoje na putu, a pri navigaciji kroz nepoznato okruženje služi se i računarskom vizijom.

Kako ova "živuljka" još uvijek nije spremna za prodaju, njeni tvorci su na Indiegogo sajtu pokrenuli kampanju kako bi prikupili sva potrebna sredstva za ulazak u proizvodnju. Oni donatori koji mogu duboko posegnuti u džep, mogu unaprijed rezervisati sebi jednog paukolikog bota za najmanje 400, a najviše 570 dolara. Zavisi od konfiguracije koju pri tome odaberu. 

Ukoliko sve prođe kako treba i šljive se na vrijeme uberu, a one koje nisu otišle na šljivopitu uspiješno uzavru u rakiju, Erle-Spider bi se trebao početi dostavljati od decembra ove godine.

http://erlerobotics.com/

1/1