Američki Zavod za energetiku podržao je projekat izrade jedinstvene digitalne kamere rezolucije od nevjerovatnih 3,2 gigapiksela, koja će biti smještena u isto tako gigantski teleskop i koja će na kraju biti veličine automobila i teška tri tone.

Najveća novina odnosi se na sljedeće: za razliku od dosadašnjih gigapikselnih slika, koje nastaju mukotrpnom metodom spajanja gomile manjih slika u jednu veliku, ova kamera će moći hvatati giga-fotografije u samo jednom snimku!

Kamera će biti smještena u do sada najveći sinoptički teleskop (Large Synoptic Survey Telescope) koji će, kada bude spreman za upotrebu, sa posebne lokacije u Čileu snimati visokorezolutivne slike i snimke neba iznad sebe, a čak će biti korišten i za kreiranje svemirskih filmova i to, kako tvrde njegovi vrli tvorci - na način koji do sada nije viđen.

Zahvaljujući ovakvoj kameri, teleskop će biti u stanju da, u periodu od deset godina, uprati na milijarde nebeskih tijela i da od svega zabilježenog na godišnjem nivou napravi foto-arhivu od 6 miliona gigabajta. Pored toga, LSST teleskop jedinstven je po veličini svog ogledala, širine jednog prosječnog teniskog terena, odnosno skoro osam i po metara.

U finansiranju teleskopa učestvovala su i neka poznata imena, a među njima i Bill Gates, koji je za izgradnju teleskopa donirao 10 miliona dolara.


Sve podatke koje ovaj teleskop bude prikupio, naučnici će iskoristiti za proučavanje načina na koji se formiraju galaksije i za praćenje asteroida. Međutim, podaci će biti iskorišteni i za produbljivanje ljudskog znanja o tamnoj energiji, o kojoj se, iako ista prožima cijeli svemir i utiče na njegovo širenje, vrlo malo zna.

Na izradi LSST-a učestvuju brojne američke visokoprofilne laboratorije i univerziteti, a procjenjuje se da će konstruktorima za izradu kamere i njeno testiranje biti potrebne još četiri godine. Naime, LSST bi trebao početi sa radom 2019. godine, a kamera je prošlog mjeseca dobila zeleno svjetlo za konstrukciju i ugrađivanje u teleskop.

Šta da vam kažemo? Živi bili, pa vidjeli.

http://www.lsst.org/

1/1